Адвокат Петкова на гости в BSTV 1
Медии, Административно право

Адвокат Петкова на гости в BSTV

Какво е общото между един наказателен адвокат и единствената жена – илюзионист в България? Електрическите тротинетки, разбира се! Адвокат Петкова и Десислава Димитрова – Шехерезада коментират законовите и практически проблеми, свързани с тях.

Горещата тема за правната уредба на електрическите тротинетки не се коментира за пръв път от адвокат Петкова. Първо, във в. „Труд„, след това за BG on Air, а сега и пред Българска свободна телевизия, адвокат Петкова обяснява правните проблеми, които възникват при липсата на правна регламентация.

В най – пространния си коментар досега по темата, адвокат Петкова отново набляга на няколко важни неща. На първо място, отново се обръща внимание, че електрическите тротинетки не могат да бъдат приравнени на нищо познато. Действително, те безспорно представляват пътни превозни средства, но законодателят още не е определил какви точно ППС са те. От друга страна, набляга се на факта, че ако бъдат приравнени на моторни превозни средства, те не могат да бъдат регистрирани, поради липсата на правен ред за това. А ако бъдат приравнени на велосипед с прикачен двигател, регистрация изобщо не е необходима.

В отговор на коментара на илюзиониста и общественик Десислава Димитрова – Шехерезада, адв. Петкова коментира и липсата на изискване за притежаване на правоспособност за управление на модерните превозни средства.

В предаването адвокат Петкова обръща внимание и на подготвяните промени в Закона за движението по пътищата във връзка с темата. Според нея, проектът е адекватен с един единствен пропуск – липсата на задължение за носене на каски. Именно възлагането на такова задължение препоръчва и Шехерезада. Обсъди се и бъдещата регламентация на т.нар. самобалансиращи се превозни средства, минимално допустимата възраст за водачите на индивидуални електрически превозни средства, както и бъдещите наказания, които очакват водачите, които не спазват законовите изисквания.

Адвокат Петкова отправи и едно важно послание към зрителите на BSTV, а именно да спазват закона, тъй като той е написан за тяхна защита.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *