Еднолично адвокатско дружество "Силвия Петкова" разполага с екип от млади, амбициозни и същевременно опитни специалисти в предлаганите сфери на дейност, работещи при спазване на доверие, лоялност, ерудация и персонално внимание към всеки клиент. Ние използваме всички законоустановени средства, за да защитим в максимална степен правата и интересите на нашите доверители.

Copyright 2023 Petkova Legal.

 

Адвокат Силвия Петкова пред BG on AIR относно електрическите тротинетки

Еднолично адвокатско дружество "Силвия Петкова" > Медии  > Адвокат Силвия Петкова пред BG on AIR относно електрическите тротинетки

Адвокат Силвия Петкова пред BG on AIR относно електрическите тротинетки

Адвокат Силвия Петкова пред BG on AIR относно електрическите тротинетки 1

Адвокат Силвия Петкова коментира темата за електрическите скутери за Bulgaria on Air.

Според нея, при липсата на правна уредба на електрическите тротинетки, въпросът за тяхната правна същност е спорен. Това е така, тъй като е въпрос на тълкуване дали те могат да се приравнят на нещо познато за действащото право. В публичното пространство се изразиха мнения, че те могат да се приравнят, както на МПС, така и на велосипед. Според адвокат Силвия Петкова, обаче, това не е възможно. Поради това е необходимо спешното приемане на законова уредба. В случая, обаче, не може да се говори за законодателен пропуск. Това е така, тъй като със законите се уреждат важни обществени отношения, които се нуждаят от регулация. Електрическите скутери набраха популярност едва тази година. Именно, затова, законодателят се нуждае от технологично време, за да ги регулира.

Адвокат Силвия Петкова коментира и представения за обществно обсъждане проект на ЗДвП. Съобразно него се урежда уредбата на т.нар. индивидуални електрически превозни средства. Към тях ще се включат както електрическите тротинетки, така и самобалансиращите се превозни средства („ховърбордове“). В така представения законопроект се предвиждат правилата за движение на индивидуалните електрически превозни средства. Най – важното сред тях е задължението за движение по велосипедната инфраструктура. При липса на такава, законодателят повелява, че тези превозни средства следва да се движат по пътищата с ограничение до 50 км/ч. Забранява се на водачите на индивидуални електрически превозни средства да се движат по пътища клас I и клас II, независимо от ограничението на скоростта. Пътища клас I са скоростните градски магистрали с непрекъснат режим на движение. Пътища клас II са градските магистрали с прекъснат режим на движение. Въвежда се и забрана за надвишаване на разрешената максимална скорост за тези превозни средства от 25 км/ч.

Важно значение имат и предвидените санкции. Те ще варират между 10 и 50 лв. за различните видове нарушения.

Гледайте във видеото: „Юрист: е-тротинетките не могат да се приравнят на МПС или велосипед„.

No Comments

Leave a Comment