Защита на потребителите

Връщане на стока и замяна. Как и кога?

Колко често се случва, водени от емоциите, да си купим стока, която впоследствие осъзнаваме, че не ни харесва, не можем реално да си я позволим или просто не ни трябва? А колко често се случва да се чудим дали можем да я върнем? Или да я заменим? Днес ще говорим за това какви са правата на потребителите при връщане на стока или при нейната замяна. Ще разберем също и кога търговецът е длъжен да върне платената цена.

Повече информация за неравноправните клаузи в потребителските договори, можете да намерите тук

Връщане на стока и замяна при традиционна търговия

За целите на настоящата статия “традиционна търговия” ще наричаме търговията, която се осъществява в рамките на физически магазини и щандове. Защо ни е необходимо разграничение между видовете търговия, ще разберем малко по – надолу.

И така, влизаме в магазин за техника, например. Отдавна искаме да си купим нов фотоапарат и за наш късмет, няколко модели са на промоция. Бързо избираме един от тях, защото дизайнът му ни харесва, плащаме го и щастливи се прибираме вкъщи, за да разгледаме функциите му и да го изпробваме. Оказва се, обаче, че параметрите на този продукт не ни удовлетворяват. Или пък разбираме, че сме избързали с решението да си го купим, въпреки че нямаме нужда от него. И така започваме да се чудим как да заменим фотоапарата или да го върнем.

N.B.

Много хора за чували за практиката в САЩ човек да си купи техника, която да върне в магазина след определено време, когато вече спре да му харесва, а търговецът е длъжен да му върне парите. Такава практика в България, обаче, няма.

В България, законодателното решение както на правото на връщане на стока, така и на замяната ѝ е идентична. Когато става въпрос за стоки, закупени при условията на традиционна търговия, връщането или замяната стават задължително, ако стоката е дефектна. Това е отнася и за двата вида дефекти. 

Първият от тях е явният дефект, който може да бъде открит с просто око в сравнително кратък срок от закупуването. Вторият вид е скритият дефект, който се проявява с течение на времето. Именно, поради наличието на възможност за проява на скрит дефект, законът предвижда задължителен гаранционен срок до две години. В случай на дефект, търговецът е длъжен да (се опита) да поправи стоката за своя сметка. Ако не успее, той следва да я замени. А ако няма възможност да я замени, едва тогава може да се иска връщане на платената цена.

Често пъти, когато търговецът не успее да поправи стоката или да я замени, той отказва да върне платената цена, а дава “ваучер” за покупка от магазина му за стойността на дефектната стока. Според мен, тази практика е неправилна. Този свой извод извеждам от Закона за задълженията и договорите, съгласно който при покупка на вещ с недостатъци купувачът има няколко права. Първо, да върне вещта и да иска обратно цената заедно с разноските за продажбата. Второ, да задържи вещта и да иска намаляване на цената (отбив). И трето, да отстрани недостатъците за сметка на продавача.

Ако продуктът просто не ни харесва, искаме да вземем друг вместо него или искаме директно да си получим парите обратно, нямаме възможност да упражним правото си на връщане на стока или замяна.

Това е така, тъй като законът не предвижда такава възможност по отношение на традиционната търговия. Разбира се, няма пречка да опитаме да върнем или заменим стоката. Има търговци, които в рамките на добрата търговска практика, приемат обратно изправни стоки, съгласяват се да ги заменят или да върнат платената цена. Те, обаче, нямат законово задължение да го направят и подобно действие би било акт на добра воля от тяхна страна.

Връщане на стока и замяна при онлайн търговия

По доста по – различен начин стоят нещата при договорите от разстояние или иначе казано при покупка на стока от “онлайн” магазин. Ако се върнем на казуса с нашия фотоапарат, можем да го върнем или да го заменим в 14-дневен срок. В този случай търговецът е длъжен да приеме връщането без стоката да има дефект. Потребителят, от своя страна, не е длъжен да дава обяснения поради каква причина иска връщането или замяната. Важно е да се знае, обаче, че връщане на стока без дефект или нейната замяна, става за сметка на потребителя.

Подробна информация за правата на потребителите при онлайн търговията можете да намерите в статията “Онлайн пазаруване. Какви са правата ни?“.

Как да се защитим, в случай че търговецът откаже да приеме обратно дефектна стока или пък ако онлайн магазинът не приеме връщане на стока, направено в законоустановения срок

Компетентният държавен орган в тези случаи е Комисията за защита на потребителите (КЗП). Към нея следва да се обърнем, когато правата ни като потребители са нарушени. Пред нея могат да се подават жалби както писмено лично или по пощата, така и по електронен път. В последния случай не се изисква да имаме електронен подпис.

Гаранция на стока. Какви са правата ни?

[!] Важен документ както, в случай че се обръщаме към търговеца, така и към КЗП, е касовият бон. Без него нито търговецът ще приеме връщането, нито КЗП ще има възможност да прецени налице ли е нарушение на потребителските ни права.

Другият компетентен държавен орган, от който можем да потърсим защита, е съдът по постоянния адрес на потребителя. Към него можем да се обърнем с искане за обезщетение, в случай че са настъпили някакви вреди от нарушаването на потребителските ни права. Тези вреди могат да са имуществени или неимуществени и ще трябва да ги докажем. Втората възможност да искаме обезщетение е налице, когато от дефектната стока са ни причинени някакви вреди. 

Така например, дефектирал електроуред може да причини токов удар, а оттам и пожар. За имуществените вреди (увреденото от огъня имущество), както и за неимуществените (изживяните страх, притеснения, болки, страдание и пр.) можем да поискаме обезщетение от производителя, дистрибутора или търговеца.

В заключение

Комисията за защита на потребителите многократно е имала повод да обръща внимание, че “връщане на стока с аргумент, че не допада на потребителя, не е правилен размер или подходящ цвят и пр. не е предвидено в закона, освен в случаите, когато сделката е сключена от разстояние или извън търговски обект.”. Затова е важно винаги, при взимане на решение дали даден продукт да бъде закупен, внимателно да се запознаем с неговите характеристики, да преценим съотношението цена – качество, както и нуждата ни от този конкретен продукт. Важно е, също така, в случай на нарушаване на потребителските ни права, да потърсим тяхната защита пред компетентните органи.

________________________________________________________________________
Още интересни теми, свързани със защитата при нарушаване на потребителските права, четете в секцията “Защита на потребителите“.

Адвокатска кантора “Петкова” предлага висококвалифицирана правна помощ и защита при нарушаване на потребителски права.

За контакти: 
тел. 0887 87 55 88
email: office@petkovalegal.com
гр. София, бул. “Христо Ботев” № 48, 
ет. 2, офис 207    

4 thoughts on “Връщане на стока и замяна. Как и кога?”

 1. Здравейте, закупих телефон на лизинг от Теленор. След два часа се обадих в кол центъра с молба да прекратя лизинг и договора, тъй като телефона не поддържа операционна система с Google play. Отказаха ми категорично, като ми заявиха, че трябва да заплатя телефона. Отидох до офиса, от който го взех и от там ме увери ха, че нищо не могат да направят. Моля да ме посъветва те как да процедирам

  1. Здравейте.
   Доколкото, според представените от Вас данни, телефонът е закупен от офис (т.е. не е договор от разстояние или извън търговския обект), то не се ползвате със защитата на Закона за защита на потребителите, който предоставя безусловен 14 – дневен срок за връщане на закупена стока.
   В конкретния случай, договорът за лизинг все пак може да бъде прекратен, като задължителната съдебна практика е категорична, че при предсрочно прекратяване няма да се дължат вноските до края на срока на договора. В зависимост от неговите клаузи е възможно да се дължат неустойки. Предвид, че това е прекратяване по общия ред, а не по реда на потребителското право, ползването на специализирана правна помощ е силно препоръчително.
   Поздрави.

 2. Здравейте!
  Имам следния казус. Закупих робот-прахосмукачка чрез онлайн магазин. Поисках и фактура на фирмата ми. Уредът се оказа дефектен и още на следващия ден отказа да работи, при което го върнах обратно за рекламация.
  Вече 10 дни нямам контакт с фирмата и се обадих, за да разбера какъв е проблема. Обясниха ми, че не могат да констатират точния проблем и евентуално да го отстранят.
  При това положение аз заявих, че се отказвам от уреда и искам да ми бъдат възстановени парите обратно, но от магазина ми казват, че това не можело да се случи тъй като съм искала фактура на юридическо лице и не важат условия при покупка и връщане като физическо лице.
  За мен това е абсурден аргумент, но бих искала да ме посъветвате как да накарам търговеца да развали сделката и да ми възстанови сумата.Благодаря!

  1. Здравейте.
   Действително, след като е издадена фактура на търговско дружество, счита се, че сделката е сключена между търговци, поради което Законът за защита на потребителите не се прилага, тъй като, както подсказва неговото наименование, той предоставя защита единствено за потребители – физически лица.
   В този случай ще се прилагат общите правила за търговските сделки, като невъзможността на контрагента Ви да отстрани проблема в закупения от Вас робот, ще доведе до необходимост от замяната му с нов, а при невъзможност – за връщане на платената сума.
   Поздрави,
   адв. Силвия Петкова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *