Еднолично адвокатско дружество "Силвия Петкова" разполага с екип от млади, амбициозни и същевременно опитни специалисти в предлаганите сфери на дейност, работещи при спазване на доверие, лоялност, ерудация и персонално внимание към всеки клиент. Ние използваме всички законоустановени средства, за да защитим в максимална степен правата и интересите на нашите доверители.

Copyright 2023 Petkova Legal.

 

Връщане на стока и замяна. Как и кога?

Връщане на стока и замяна. Как и кога?

Връщане на стока и замяна

Колко често се случва, водени от емоциите, да си купим стока, която впоследствие осъзнаваме, че не ни харесва, не можем реално да си я позволим или просто не ни трябва? Или пък сме получили подарък, който не ни пасва? А колко често се случва да се чудим дали можем да я върнем? Или да я заменим? Днес ще говорим за това какви са правата на потребителите при връщане на стока или при нейната замяна. Ще разберем също и кога търговецът е длъжен да върне платената цена.

Повече информация за неравноправните клаузи в потребителските договори, можете да намерите тук

Връщане на стока и замяна

Връщане на стока и замяна в традиционната търговия

За целите на настоящата статия „традиционна търговия“ ще наричаме търговията, която се осъществява в рамките на физически магазини и щандове. Защо ни е необходимо разграничение между видовете търговия, ще разберем малко по – надолу.

И така, влизаме в магазин за техника, например. Отдавна искаме да си купим нов фотоапарат и за наш късмет, няколко модели са на промоция. Бързо избираме един от тях, защото дизайнът му ни харесва, плащаме го и щастливи се прибираме вкъщи, за да разгледаме функциите му и да го изпробваме. Оказва се, обаче, че параметрите на този продукт не ни удовлетворяват. Или пък разбираме, че сме избързали с решението да си го купим, въпреки че нямаме нужда от него. И така започваме да се чудим как да заменим фотоапарата или да го върнем.

Много хора за чували за практиката в САЩ човек да си купи техника, която да върне в магазина след определено време, когато вече спре да му харесва, а търговецът е длъжен да му върне парите. Такава практика в България, обаче, няма.

В България, законодателната уредба както на правото на връщане на стока, така и на замяната ѝ е идентична. Когато става въпрос за стоки, закупени при условията на традиционна търговия, връщане на стока или замяна са възможни, ако стоката е дефектна. 

Съществуват два вида дефекти. 

Първият от тях е явният дефект, който може да бъде открит с просто око в сравнително кратък срок от закупуването. Вторият вид е скритият дефект, който се проявява с течение на времето. Именно, поради наличието на възможност за проява на скрит дефект, законът предвижда задължителен гаранционен срок от две години. В случай на дефект, търговецът е длъжен да (се опита) да поправи стоката за своя сметка. Ако не успее, той следва да я замени. А ако няма възможност да я замени, едва тогава може да се иска връщане на платената цена. 

Често пъти, когато търговецът не успее да поправи стоката или да я замени, той отказва да върне платената цена, а дава „ваучер“ за покупка от магазина му за стойността на дефектната стока. Тази практика е неправилна, тъй като  при покупка на стока с дефекти, потребителят има няколко права. Първо, да получи безплатен ремонт. Второ, да получи безплатна замяна. Трето, ако не може да бъде упражнено нито едно от първите две права, да получи обратно платената сума срещу задължението да върне стоката на търговеца.

Важно! Ако продуктът просто не ни харесва, искаме да го заменим за друг или пък имаме желание директно да получим платената сума обратно, нямаме право да упражним правото си на връщане на стока или замяна. 

Това е така, тъй като законът не предвижда такава възможност по отношение на традиционната търговия. Разбира се, няма пречка да опитаме да върнем или заменим стоката. Има търговци, които в рамките на добрата търговска практика, приемат обратно изправни стоки, съгласяват се да ги заменят или да върнат платената цена. Те, обаче, нямат законово задължение да го направят и подобно действие би било акт на добра воля от тяхна страна.

Връщане на стока и замяна. Как и кога? 7

Връщане на стока и замяна при онлайн търговия

По доста по – различен начин стоят нещата при договорите от разстояние или иначе казано при покупка на стока от „онлайн“ магазин. Ако се върнем на казуса с нашия фотоапарат, можем да го върнем или да го заменим в 14-дневен срок. В този случай търговецът е длъжен да приеме връщането без стоката да има дефект. Потребителят, от своя страна, не е длъжен да дава обяснения поради каква причина иска връщането или замяната. Важно е да се знае, обаче, че връщане на стока без дефект или нейната замяна, става за сметка на потребителя.

Важно! Правото на рекламация и правото на отказ от договора ит разстояние са две различни права, които не могат да се упражняват едновременно. 

Практиката на кантората показва съществуването на една конкретна и много често срещана практика на недобросъвестни потребители.

Потребител закупува стока, която се оказва, че има явен дефект, т.е. такъв, който се е проявил до 14 дни след покупката. Той предявява рекламация, като заявява на търговеца, че иска да получи обратно платената сума. Според разпоредбите на закона, търговецът не е длъжен да върне парите на потребителя, ако се е съгласил да ремонтира или да замени дефектната стока. Разбирайки това, потребителят веднага заявява, че желае да се откаже от договора в рамките на 14-дневния срок, предвиден в закона, като настоява търговецът да уважи това негово право. 

Много са случаите от практиката на кантората, в които потребителят дори подава жалба до Комисията за защита на потребителите, твърдейки че е налице нарушение на потребителските му права. 

Нарушение, обаче, няма. Веднъж предявена претенция за връщане на стока под формата на рекламация не може да бъде оттеглена и вместо това да се претендира право на отказ от договора от разстояние. Тази практика представлява злоупотреба с право и като такава противоречи на закона.  

Подробна информация за правата на потребителите при онлайн търговията можете да намерите в статията „Онлайн пазаруване. Какви са правата ни?„.

Онлайн пазаруване

Защита при нарушения на правото на връщане на стока или замяна

Компетентният държавен орган в тези случаи е Комисията за защита на потребителите (КЗП). Към нея следва да се обърне потребителят, когато правата му в това качество са нарушени. Пред нея могат да се подават жалби както писмено или по пощата, така и по електронен път. В последния случай не се изисква да имаме електронен подпис.

Гаранция на стока. Какви са правата ни?

ВАЖНО! За да може потребителят да упражни правото си на връщане на стока или замяна, той трябва да представи касов бон. При липсата на такъв нито търговецът има задължение да уважи връщането, нито Комисията за защита на потребителите може ефективно да прецени налице ли е нарушение на потребителското право. 

Другият компетентен държавен орган за решаване на потребителски спорове е съдът по постоянния адрес на потребителя. Към него потребителят може да се обърне с искане за обезщетение, в случай че са настъпили някакви вреди от нарушението на потребителските права. Тези вреди могат да са имуществени или неимуществени, а тежестта на доказване както за тяхното настъпване, така и за техния размер, лежи у потребителя. 

Втората възможност да се претендира обезщетение е налице, когато от дефектната стока са причинени някакви вреди. 

Така например, дефектирал електроуред може да причини токов удар, а оттам и пожар. За имуществените вреди (увреденото от огъня имущество), както и за неимуществените (изживяните страх, притеснения, болки, страдание и пр.) може да бъде поискано обезщетение от производителя, дистрибутора или търговеца.

Връщане на стока и замяна. Как и кога? 8

В заключение

Комисията за защита на потребителите многократно е имала повод да обръща внимание, че „връщане на стока с аргумент, че не допада на потребителя, не е правилен размер или подходящ цвят и пр. не е предвидено в закона, освен в случаите, когато сделката е сключена от разстояние или извън търговски обект.“.

Затова е важно винаги, при взимане на решение дали даден продукт да бъде закупен, внимателно да се запознаем с неговите характеристики, да преценим съотношението цена – качество, както и нуждата ни от този конкретен продукт. Важно е, също така, в случай на нарушаване на потребителските ни права, да потърсим тяхната защита пред компетентните органи.

___________________________________________________________________

Още интересни теми, свързани с правата на потребителите и задълженията на търговците, можете да откриете в секцията „Защита на потребителите“.

Еднолично адвокатско дружество „Силвия Петкова“ предоставя специализирана правна помощ при нарушения на правата на потребителите.

Еднолично адвокатско дружество „Силвия Петкова“предоставя абонаментно правно обслужване по потребителско право и потребителски спорове за търговци.

За контакт:
работно време: от понеделник до петък от 10:00 ч. до 18:00 ч.
адрес: гр. София, ул. „Три уши“ № 2, ет. 3
тел. 0885 47 77 57
email: office@petkovalegal.com

Консултации по телефон и на място в кантората се предоставят само с предварително записан час.

Връщане на стока и замяна. Как и кога? 9

112 Comments

 • Ралица Стефанова
  Отговор 30.12.2020 at 1:01

  Здравейте, закупих телефон на лизинг от Теленор. След два часа се обадих в кол центъра с молба да прекратя лизинг и договора, тъй като телефона не поддържа операционна система с Google play. Отказаха ми категорично, като ми заявиха, че трябва да заплатя телефона. Отидох до офиса, от който го взех и от там ме увери ха, че нищо не могат да направят. Моля да ме посъветва те как да процедирам

  • адв. Силвия Петкова
   Отговор 30.12.2020 at 13:31

   Здравейте.
   Доколкото, според представените от Вас данни, телефонът е закупен от офис (т.е. не е договор от разстояние или извън търговския обект), то не се ползвате със защитата на Закона за защита на потребителите, който предоставя безусловен 14 – дневен срок за връщане на закупена стока.
   В конкретния случай, договорът за лизинг все пак може да бъде прекратен, като задължителната съдебна практика е категорична, че при предсрочно прекратяване няма да се дължат вноските до края на срока на договора. В зависимост от неговите клаузи е възможно да се дължат неустойки. Предвид, че това е прекратяване по общия ред, а не по реда на потребителското право, ползването на специализирана правна помощ е силно препоръчително.
   Поздрави.

  • Мариана Колева
   Отговор 24.01.2022 at 12:14

   Здравейте закупих тенджера под налягане от Емаг където пишеше че е произведена в Испания за 130лв и е с 2 год.гаранция .Още на първото използване нещо изпръщя при което веднага я изключих и видях че скобите на тенджерата които държат капака от едната страна се е отворила а врътката на капака която влиза под тези скоби по средата се е набръчкала от налягането бях ужесена този съд не може да издържи на налягането което се получава тя изобщо е опасна за предлагане.Използвам такива съдове от 30 год имам алуминиева руска 6л и португалска на Силампос 12л .Бях много изненедана когато видях надписа на дъното на съда че е произведена в Китай нали беше Испанска.Въпросът ми е следния Могат ли да ми върнат парите защото бях подведена относно производителя а и тенжерата е опасна за ползване не искам да я заменят с друга това изобщо не трябва да се предлага на пазара. Моля за съвет как да постъпя и как да си потърся правата покупката е направена на 16.12.2021 г а първо ползване на 22.01.2022г

   • адв. Силвия Петкова
    Отговор 27.01.2022 at 19:38

    Здравейте.
    Когато стоката не съответства на описанието, приема се, че не съответства на договора за продажба, респективно може да бъде предявена рекламация.
    В случай че стоката е опасна, потребителят има право да я върне, като му бъде възстановена платената сума.
    Компетентни да решават потребителски спорове са Комисията за защита на потребителите и съответния районен съд.
    Поздрави,
    адв. Силвия Петкова


    Адвокатска кантора “Петкова”
    За контакт:
    тел. 0885 47 77 57
    email: office@petkovalegal.com

 • Светла Пенкова
  Отговор 10.02.2021 at 11:11

  Здравейте!
  Имам следния казус. Закупих робот-прахосмукачка чрез онлайн магазин. Поисках и фактура на фирмата ми. Уредът се оказа дефектен и още на следващия ден отказа да работи, при което го върнах обратно за рекламация.
  Вече 10 дни нямам контакт с фирмата и се обадих, за да разбера какъв е проблема. Обясниха ми, че не могат да констатират точния проблем и евентуално да го отстранят.
  При това положение аз заявих, че се отказвам от уреда и искам да ми бъдат възстановени парите обратно, но от магазина ми казват, че това не можело да се случи тъй като съм искала фактура на юридическо лице и не важат условия при покупка и връщане като физическо лице.
  За мен това е абсурден аргумент, но бих искала да ме посъветвате как да накарам търговеца да развали сделката и да ми възстанови сумата.Благодаря!

  • адв. Силвия Петкова
   Отговор 10.02.2021 at 17:16

   Здравейте.
   Действително, след като е издадена фактура на търговско дружество, счита се, че сделката е сключена между търговци, поради което Законът за защита на потребителите не се прилага, тъй като, както подсказва неговото наименование, той предоставя защита единствено за потребители – физически лица.
   В този случай ще се прилагат общите правила за търговските сделки, като невъзможността на контрагента Ви да отстрани проблема в закупения от Вас робот, ще доведе до необходимост от замяната му с нов, а при невъзможност – за връщане на платената сума.
   Поздрави,
   адв. Силвия Петкова

 • Ivan
  Отговор 06.03.2021 at 4:56

  Здравейте закупих си обувки които са ми малък размер. Продавачката ми каза че ще се разширят, и аз се подведох и ги купих. Може ли да ги върна и ако тя не се съгласи, да се основа на чл. 68 д. за подвеждане, от Закона за зашита на потребителите.

  • адв. Силвия Петкова
   Отговор 07.03.2021 at 10:49

   Здравейте.
   Когато стоката е закупена от физически магазин, не е възможно връщането ѝ по поводи, различни от дефект. Тоест, законодателят приема, че при закупуване от физически магазин, сте имал достатъчно обективна възможност да огледате стоката, да я изпробвате и да вземете информирано решение дали да я закупите или не. Предоставянето на възможност за връщане от търговец, притежаващ физически магазин представлява единствено добра търговска практика, но не и законово задължение.
   По отношение на разпоредбата на чл. 68д от Закона за защита на потребителите, тя защитава потребителите от нелоялни търговски практики и за да се признае наличие на такава практика, тя трябва да бъде насочена към голям брой потребители (напр. реклама за промоция по радио/телевизия на закупения от Вас модел обувки с налични бройки само от конкретен номер, според която този модел може да се ползва от хора с по – голям номер, тъй като задължително се разширяват). Тоест, във Вашия единичен случай, тази разпоредба не може да бъде приложена.
   Поздрави,
   адв. Силвия Петкова

 • Таня Константинова
  Отговор 09.03.2021 at 14:33

  Здравейте,
  Клиент, за когото произвеждаме определен артикул и той го купува всяка година от нас, т. е. запознат е с изделието поиска да ни го върне обратно, тъй като клиентът за когото той го поръчва е отказал да го купи.
  Имаме ли право да откажем връщане на стока и пари ?
  Стоката е поръчана по телефона, но нашият клиент е запознат с артикула от много години.

  • адв. Силвия Петкова
   Отговор 11.03.2021 at 8:46

   Здравейте.
   Следва да имате предвид, че разпоредбите на Закона за защита на потребителите не се прилага по отношение на търговски сделки между юридически лица или между юридическо и физическо лице, което упражнява търговска дейност. По представените от Вас данни, Вашият клиент няма качеството „потребител“, след като извършва спекулативни сделки по занятие (купува стока от Вас и я препродава на свой клиент).
   В този случай, независимо от това, че стоката е поръчана по телефон, прилагат се правилата на Търговския закон по отношение на търговските сделки. Тоест, ако единствената причина за искане стоката да бъде върната, а платената цена – възстановена, няма законово основание да се съгласявате това да се случи.
   Моля да имате предвид, че настоящият коментар не представлява правен съвет, доколкото липсва достатъчно информация по поставения проблем и не може да се направи сигурна преценка какви действия следва да се предприемат.
   Поздрави,
   адв. Силвия Петкова

 • Л. Й.
  Отговор 17.03.2021 at 21:08

  Здравейте,
  майка ми закупи дрехи от физически магазин за подарък за малко дете. Размерът се оказа малък и тя отиде да ги върне. От магазина отказват да приемат дрехите, тъй като етикетът им е скъсан на половина (за да не се види цената) и липсва баркодът. Имали сме подобни случвай в други магазини, но това никога не е представлявало проблем за тях и сме успявали да върнем или заменим съответната стока. Как можем да потърсим правата си и да ни върнат парите?

  • адв. Силвия Петкова
   Отговор 18.03.2021 at 18:55

   Здравейте.
   Законовото задължение на търговеца за приемане на закупена стока в рамките е уредено само по отношение на договорите от разстояние (т.е. онлайн търговията).
   В случай на закупуване на стока от физически магазин търговецът няма задължение по закон да замени стоката или да върне парите за нея, ако тя не е дефектна. Обратно, замяната на стоката или връщането на парите е единствено въпрос на добра търговска практика.
   Предвид, че възможността за връщане или замяна на стока, закупена от физически магазин не представлява законово задължение, а право, предоставено на волята на търговеца, повечето търговци установяват свои условия, при които приемат да заменят стока, закупена от физически магазин. След като конкретният търговец е установил правило за замяна, съгласно което стоката следва да бъде с ненарушена цялост на етикета и с наличен баркод и след като майка Ви не е спазила това условие, търговецът няма никакво задължение нито да заменя стоката, нито да връща парите за нея.
   Поздрави,
   адв. Силвия Петкова

 • П. П.
  Отговор 20.03.2021 at 14:40

  Здравейте,
  Закупих стока (дрехи) от онлайн магазин в Instagram , която всъщност се оказа различна от вида й на публикуваните снимки. При опит да върна стоката, търговецът отказва да я приеме под претекст, че в доставката са включени преглед и тест и не е трябвало да я приемам/плащам още в момента на получаването й. Стоката се водела лично производство и такива били правилата при търговията.
  За информация – магазинът няма публикувани правила за осъществяване на търговията, нито информация за контакт. Поръчките се правят в истаграм чата.
  Как мога да упражня правото си да върна стоката ? Имам ли такова право изобщо? Мога ли да сезирам компетентни органи?

  • адв. Силвия Петкова
   Отговор 21.03.2021 at 13:07

   Здравейте.
   Ако моделът на конкретната дреха е изработена по Ваша поръчка или съобразно Вашите индивидуални изисквания, в този случай законът изключва възможността за упражняване правото на отказ. След като е включена опция преглед и тест, търговецът Ви е дал възможност да прегледате поръчката и да прецените дали отговаря на изискванията Ви и да я върнете.
   Ако, обаче, конкретната дреха е била изложена в уеб сайт/уеб профил на търговеца в готов вид и Вие не сте имала конкретни индивидуални изисквания (напр. направа на тениска с щампа по Ваш дизайн), то можете да се ползвате от 14-дневния срок за отказ от договора от разстояние, който отказ търговецът е длъжен да приеме. В противен случай извършва нарушение на Закона за защита на потребителите, поради което имате право на жалба до компетентните органи.
   Поздрави,
   адв. Силвия Петкова

 • Анелия Костадинова
  Отговор 25.03.2021 at 14:02

  Приве имам следният казус. На 20. 03 си закупих прахусмукачка rainbow от лице което ме посети в домът ми. На 22.03 преведох цялата сума по банков път. Но в последствие прецених, че сумата е огромна само за прахусмукачка и поисках да я върна обадих се на представителя на 25.03 получих отговор, че ще ме посети на 26.03 и ще направят протокол в който ще се опишат белезите от употреба и ще се оценят щети от употребата и определената сума ще ми бъде удържана. Тоест няма да ми се възтанови цялата сума. А прочетох, че не се дължи санкция ако уредът се е ползвал по предназначение. Аз съм почистила един единствен път с него и то домът си т. е. съм го ползвала по предназначението му. В договора им също го пише, че се прави протокол за следи от употреба. Имат ли право на това? Да не ми възтановят цялата сума след като заявявам в рамките на 14 дни за желанието си да го върна?

  • адв. Силвия Петкова
   Отговор 26.03.2021 at 19:50

   Здравейте.
   14-дневният срок за връщане е валиден единствено и само по отношение на онлайн търговията. Впрочем, дори и при онлайн търговия, търговецът няма никакво задължение да приеме използвана стока.
   По отношение на физическата търговия този срок не се прилага. Прилагат се разпоредбите на Общите условия на търговеца и сключения между него и потребителя договор за покупко – продажба на стоката.
   Поздрави,
   адв. Силвия Петкова

   • Янислава Вангелова
    Отговор 29.04.2021 at 1:35

    Здравейте,
    Продажбите на прахосмукачки Рейнбоу към кой тип търговия попадат? Те се осъществяват в дома на хората, т.е. не са в търговски обект и не са онлайн. Идват на презентация в 19 часа (24.04.2021), която продължава 2-3 часа и в момента, в който кажеш „Да“ и пристига нова прахосмукачка. В нашия случай не е платена, а ще бъде платена със стоков кредит, за който се правят обаждания за одобрение. Вече е 21 часа, имаш одобрение на банка, че ще ти отпусне стоков кредит, но е събота вечер и кредита остава за понеделник – предмет на отделвн договор. Подписваш договора за прахосмукачката и ти се донася веднага – вече минава 21:30 ч. Представителят на фирмата сам я разопакова, включва, тества по килима, дава ти да направиш и ти един тегел и ти по килима и си тръгва. Всички тези действия са описани в образеца на приемо-предавателния протокол към договора, т.е. това е начина да получиш прахосмукачката – като ти я отворят те и я пробват, което после се оказва проблем, защото вече не е нова.
    Събуждаш се сутринта на другия ден и решаваш да се откажеш от договора. Към него обаче не е приложено описаното Приложение 6, което е идентично с това по ЗЗП. Намираш го сам, попълваш го, изпращаш го на 26.04.2021 и след 2 дни идват в 20 часа да вземат прахосмукачката, която освен техния представител, който я е отворил и тествал не я е ползвал никой друг и си е в кашона. В приемо-предавателния протокол освен приемане и предаване на стоката има и дължима 70 лв такса за профилактика на вече втора употреба машина. В този протокол има и констативна част, в която констатираш поражението на всяка една съставна част на прахосмукачката и цени на всички части на тази прахосмукачка. Стикче отмяташ кое е за плащане, по тяхна преценка, няма място за възражение. За да си я вземат трябва да подпишеш приемо-предавателния протокол и да им дадеш парите веднага по направените констатации. Извинявам се, че съм толкова обстоятелствена, но при положение, че тяхната политика е да разопаковат стоката, за да я получиш не мога да разбера защо след това трябва да плащам, че е разопакована и ползвана? Аз не съм искала да се разопакова, но това е начина на продажба, установен от тях! В този случай, и при отказ от договора в 14 -дневен срок, съгласно техния договор, купувача дължи ли плащане на използвани части – в нашия случай с профилактиката от 70 лв излезе 256 лв. Оценката на тези части е твърде субективна, защото списъка с пастите е дълъг, а ние се разминахме само с контейнера за вода и един плик. Не го подписах този протокол, защото не съм съгласна и прахосмукапката е още у нас.
    Дължи ли се тази сума според ЗЗП при продажба в дома ми? В договора пише за неустойка при причинени вреди от изпробването, което те сами правят!
    Предварително благодаря за отделеното време!

    • адв. Силвия Петкова
     Отговор 29.04.2021 at 9:09

     Здравейте.
     Договорът за продажба на стока в дома на потребителя е уреден в Закона за защита на потребителите като продажба извън търговския обект. Поради това, за този вид продажба се прилага и правото на отказ в 14-дневен срок от получаване на стоката. В този случай, потребителят дължи преките разходи за връщането на стоката, освен ако търговецът се е съгласил връщането да бъде за негова сметка. Освен това, потребителят дължи само намалената стойност на стоките, причинена от изпробването им, различно от необходимото, за да установи естеството, характеристиките и доброто им функциониране. Потребителят не носи отговорност за намалената стойност на стоките, когато търговецът не го е уведомил за правото му на отказ.
     Според изложеното от Вас и в случай, че в договора Ви за закупуването на прахосмукачката не се отбелязано правото Ви на отказ, в никой случай няма да дължите заплащане на намалена стойност, поради изпробване.
     В случай, че в договора Ви е отбелязано, че имате право на отказ в 14-дневен срок, възможно е да дължите тази стойност при условие, че се докаже, че намаляването се дължи на изпробване, различно от необходимото. Това може да стане единствено в рамките на процедура по оспорване на констатациите на попълнения протокол. СЪщо така, във Вашия случай може да се спори именно, че Вие, в качеството си на потребител, не сте поискала изпробване на новодоставения уред, а това изпробване е станало по инициатива на представител на търговеца.
     Поздрави,
     адв. Силвия Петкова


     Адвокатска кантора „Петкова“
     За контакт:
     тел. 0885 47 77 57
     email: office@petkovalegal.com

 • Димо Димов
  Отговор 25.03.2021 at 19:34

  Здравейте, закупих си съвсем скоро – преди 2 дни, пералня висок клас AEG от магазин Технополис! Днес пералня при опит да я пуснем за втори път, просто избръмча и дисплея и угасна! Естествено, найлоните и стериопорите, с които беше опакована не ги пазя (то няма и как да пазя всички кашони и опаковки 2 години де). Това до колкото четох, означава, че вече не мога да я върна в 14 дневния срок. Обадих се в сервиза към магазина и утре 26.03 ще ми изпратят човек да я погледне! Ако реши да я вземат за ремонт в сервиз, кой трябва да я транспортира до сервиза и означава ли, че въпреки че съм дал 1000 лв., ще ме оставят един месец без пералня по закон?
  Благодаря ви предварително за отговора!
  Поздрави: Димо

  • адв. Силвия Петкова
   Отговор 26.03.2021 at 19:42

   Здравейте.
   Доколкото става дума вероятно за дефект на пералнята, тя следва да се отремонтира за сметка на търговеца, който трябва да осигури и транспорта ѝ до сервиз и връщането ѝ до Вас. Законът не предвижда предоставяне на заместваща стока до извършването на ремонта.
   Поздрави,
   адв. Силвия Петкова

 • Кристиян Марков
  Отговор 21.05.2021 at 19:29

  Здравейте,

  закупихме стока от известна марка детски дрехи , един от продуктите-маратонки се оказа малък , въпреки , че друг продукт от този бранд е същия размер и е добре като размер. Маратонките са нови с етикет , казуса за мен идва от там , че са минали малко над три месец от закупуването. Имам ли основание да ги върна , освен това да се надявам на благоговението на служителите или някаква снисходителна политика за редовни клиенти на марката?

  Поздрави,
  К.Марков

  • адв. Силвия Петкова
   Отговор 21.05.2021 at 20:39

   Здравейте.
   В случай че сте закупил продукта от физически магазин, задължението на търговеца да приеме връщане не се прилага.
   Тогава е въпрос на добра търговска практика продуктът да бъде приет и сумата за него – възстановена или същият да бъде заменен.
   Поздрави,
   адв. Силвия Петкова


   Адвокатска кантора “Петкова”
   За контакт:
   тел. 0885 47 77 57
   email: office@petkovalegal.com

 • Надежда
  Отговор 17.06.2021 at 15:21

  Здравейте!
  Закупихме уред за готвене от сайт TVBOTIQUE , но уредът не отговаря на описанието и рекламата си.Ползван е веднъж.В сайта на търговеца не е упоменато ,че 14дневния срок за връщане не е валиден , ако уредът бъде тестван.Сега отказват да ми върнат платената сума.Как мога да процедирам ?

  • адв. Силвия Петкова
   Отговор 17.06.2021 at 17:08

   Здравейте.
   Доколкото става дума за договор от разстояние, във всички случаи имате право, в 14-дневен срок от получаването на стоката, да се откажете от договора без да посочвате причина, като заплатите преките разходи за връщане на продукта. Потребителят носи отговорност само за намалената стойност на стоките, причинена от изпробването им, различно от необходимото, за да установи естеството, характеристиките и доброто им функциониране. Такава отговорност не се носи, ако търговецът не е уведомил потребителя условията, срокът и начинът за упражняване на правото на отказ. Това уведомяване обичайно се прави с общите условия на съответния търговец. Ако същите са публикувани на интернет страницата на търговеца, счита се, че при поръчка на продукт, потребителят се е запознал с тях и ги е приел.
   Що се отнася до конкретните възможности за предприемане на действия във Вашия случай, такова становище може да се даде след подробен преглед на общите условия на търговеца, времето на приемане на поръчката и времето на упражняване правото на отказ, кореспонденцията Ви с търговеца, както и друга допълнителна информация по преценка на адвоката, който ще работи с Вас, в случай че решите да се възползвате от услугите на кантората.
   Поздрави,
   адв. Силвия Петкова


   Адвокатска кантора “Петкова”
   За контакт:
   тел. 0885 47 77 57
   email: office@petkovalegal.com

 • Марио
  Отговор 02.07.2021 at 0:31

  Здравейте,
  интересува ме стока, която дефектира често. /разбирайте сега ще ми я върнат от трети ремонт за последните 9 месеца; гаранцията е 2 години; търговецът е емаг/, при какви обстоятелства мога да поискам връщане на заплатената сума, защото очевидно проблемът не могат да го решат като хората, а само правят временни некачествени ремонти?

  При запитване за връщане на сумата, отказват и така… до следващия ремонт.

  Благодаря.

  • адв. Силвия Петкова
   Отговор 06.07.2021 at 10:32

   Здравейте.
   При рекламация, търговецът е длъжен да я удовлетвори като я отремонтира. В случай че са налице няколко неуспешни ремонта, може да се стигне до извод, че стоката е с фабричен дефект, съответно подлежи на замяна с изправна стока от същия вид. В случай че търговецът не разполага с наличности от същата стока, едва тогава има задължение да възстанови платената сума.
   Поздрави,
   адв. Силвия Петкова


   Адвокатска кантора “Петкова”
   За контакт:
   тел. 0885 47 77 57
   email: office@petkovalegal.com

 • Магги
  Отговор 03.08.2021 at 11:19

  Здравейте! Закупен е продукт от Емаг, предлаган от фирма техен партньор.
  Желаем връщане, но ни се отказва такова, защото са въведени данни за фактура, а не като физическо лице. Как можем да върне, продукта, купен чрез дистанционна търговия?

  • адв. Силвия Петкова
   Отговор 04.08.2021 at 11:29

   Здравейте.
   Правилата за връщане на продукт, закупен онлайн в 14-дневен срок от покупката без посочване на причина за връщане, се прилагат единствено и само в случаите, в които покупката е осъществена от физическо лице – потребител. Когато има издадена фактура в полза на купувач – търговец, тези правила не се прилагат.
   В тази ситуация е възможно единствено да се предяви рекламация, ако стоката е дефектна, но търговецът не е длъжен да приеме директно връщане на стоката и възстановяване на платената сума. Търговецът – продавач има задължение да приведе стоката в съответствие с нейното предназначение, т.е. да я отремонтира или замени със стока, която не е дефектна. Едва, ако не може да го направи, има задължение да възстанови платената сума.
   Поздрави,
   адв. Силвия Петкова


   Адвокатска кантора “Петкова”
   За контакт:
   тел. 0885 47 77 57
   email: office@petkovalegal.com

 • Надежда Веселинова
  Отговор 22.09.2021 at 18:51

  Здравейте,искам малка консултация с вас ,ако е възможно.Промблемът е следния-преди ден в офис на А1 продавач-консултант предложи на майка ми телефон на изплащане .Тя се съгласи и въпросният господин най-услужливо и предложи да постави сим картата от старото и мобилно устройство в новото уж да и прехвърли контактите ,приложенията и така нататък.Когато тя се прибра вкъщи ми показа новият мобилен и с молба да и покажа как да намери някой в указателя защото още не разбирала как да борави с него.Когато аз потърсих и казах ,че още няма номера в указателя и и казах да ми даде старият телефон за да ги копирам в сим картата и след това да я поставя в новият телефон за да ги преместя в него.Тя ми каза ,че в офиса вече го направиха и че сим картата и е вътре в новия.Аз отворих слота да проверя и виждам вътре две сим карти ,а би трябвало да е една ,но нищо ,проверих коя от двете е нейната и свърших работа.После се заех да и инсталирам приложенията които ползва ,като Гугъл акаунт,gmail,Facebook ИДР.Но видях ,че в телефона вече има съществуващ email ,който не е неин,също така имаше история на търсене в Гугъл търсачката от преди няколко дена,и в YouTube history също ,гледани клипчета отпреди дни.Та стана ми ясно ,че този телефон въобще не е фин нов ,а използван от някого .Въпроса ми е как да постъпим ,все пак те я измамиха ,че взима чисто нов ,как да докажем че е измамена и има ли право да прекрати договора от две години в този случай?Ще ви бъда много благодарна за ваш отговор.

  • адв. Силвия Петкова
   Отговор 28.09.2021 at 20:44

   Здравейте. ​
   За да се отговори на поставения от Вас въпрос е необходимо да се прегледат договора, който майка Ви е подписала, както и общите условия на съответния оператор.
   Поздрави,
   адв. Силвия Петкова


   Адвокатска кантора “Петкова”
   За контакт:
   тел. 0885 47 77 57
   email: office@petkovalegal.com

 • Марина
  Отговор 24.09.2021 at 15:33

  Здравейте,Закупих кожено легло от магазин,но чрез поръчка.Показах мостра та продавачката,избрах цвета на кожата и се подписах на договора.След 2 месеца леглото пристигна ,но в друг цвят.Направих рекламация,но ми казаха че съм се подписала на договора и нямам право на такава.Аз не гледам номерата на цветовете по картела,не е ли задължение на продавача да отрази правилния номер и да си поеме отговорността

  • адв. Силвия Петкова
   Отговор 28.09.2021 at 20:58

   Здравейте.
   Поначало, правото на връщане на стока, закупена от физически магазин, не се прилага, тъй като се смята, че на потребителя е предоставена възможност да се запознае подробно с характеристиките на стоката. Съответно, при подписване на договора, имате задължение да проявите внимание по неговите условия, вкл. и по отношение на цвета на поръчаната стока.
   В случай че разполагате с доказателства (вкл. и свидетелски показания) относно избрания от Вас цвят, евентуално би могло да бъде възможно да се търси отговорност от продавача.
   Поздрави,
   адв. Силвия Петкова


   Адвокатска кантора “Петкова”
   За контакт:
   тел. 0885 47 77 57
   email: office@petkovalegal.com

   • Марина
    Отговор 29.09.2021 at 0:57

    Благодаря за отговора. Значи съм била длъжна да контролирам и сравнявам дали продавача е написал точния номер на избрания от мен цвят.Намирам го за абсурдно,жалко че в случая ,както разбирам съм си виновна аз. И грешката на продавача щте е за моя сметка!!! И ако това е справедливост…..

    • адв. Силвия Петкова
     Отговор 30.09.2021 at 17:55

     Смисълът на закона в тази му част е, че всяко лице има задължение да следи съблюдаването на собствените си интереси, като търговецът не може и не следва да носи отговорност за проявената от потребителя небрежност.
     Поздрави,
     адв. Силвия Петкова


     Адвокатска кантора “Петкова”
     За контакт:
     тел. 0885 47 77 57
     email: office@petkovalegal.com

 • Петя
  Отговор 05.10.2021 at 13:49

  Здравейте,закупих обувки от магазин Tendenz в Ст.Загора. На 7-ия ден подметката и на двете обувки, която се оказа куха, се разцепи непоправимо. От Управата на магазина ме увериха,че мога да предявя рекламация във всеки един от техните магазини.Тъй като съм от Пловдив,занесох обувките в Пловдивския магазин.Единственото,което ми предложиха е „ваучер“.Но аз не желая такъв и поисках да ми бъде възстановена сумата.Отказват ми категорично,с обяснението,че Законът не ги задължава да възстановяват пари.Прави ли са?

  • адв. Силвия Петкова
   Отговор 05.10.2021 at 18:18

   Здравейте.
   Това е много често срещана порочна практика на търговците във физически магазини.
   Всъщност, при рекламация на стока, потребителят има право да иска от търговеца да отстрани за своя сметка несъответствието на стоката с договора за продажба. Това търговецът следва да извърши в едномесечен срок от предявяването на рекламацията. Привеждането в съответствие става чрез ремонт или замяна (със същата стока, освен ако потребителят изрично не се съгласи да получи друга).
   В случай че търговецът не може да изпълни тези свои задължения, потребителят има право да развали договора и да получи обратно платената сума или да иска намаляване на цената.
   Тоест, нямате никакво задължение да се съгласите да получите ваучер. Ако търговецът не може да ремонтира обувките, предвид, че според твърденията Ви това е невъзможно и ако не може да замени дефектиралите обувки с други от същия номер и модел, то има задължение да Ви върне парите.
   Поздрави,
   адв. Силвия Петкова


   Адвокатска кантора “Петкова”
   За контакт:
   тел. 0885 47 77 57
   email: office@petkovalegal.com

 • Марина Ломлиева
  Отговор 12.10.2021 at 11:54

  Здравейте,поръчах си рокля през сайта olx, при доставката и имах опция преглед и тест.Тръгнах да я обличам и преди да съм дръпнала ципа той се счупи на три части в ръцете ми и върнах стоката.Сега ответната страна претендира,че трябва да и възстановя стоката.В правото ли си е след като ми е изпратила стока с декфектен цип и при смъкването му да я облека той се чупи?

  • адв. Силвия Петкова
   Отговор 16.10.2021 at 14:00

   Здравейте.
   На първо място, в случай че сте закупила стоката от физическо лице, правилата на Закона за защита на потребителите не се прилагат.
   Във всички случаи, обаче, вкл. и по общите правила на договорните отношения, когато претендирате възстановяване на сума за дефектна стока, следва да върнете стоката. В противен случай ще бъде налице неоснователно обогатяване.
   Поздрави,
   адв. Силвия Петкова


   Адвокатска кантора “Петкова”
   За контакт:
   тел. 0885 47 77 57
   email: office@petkovalegal.com

 • Павел
  Отговор 13.10.2021 at 1:58

  Здравейте! Имам протокол на мое име от официален сервиз за подмяна на телевизор. Търговецът отказа да го подмени , поради различно име в гаранционната карта.След около седмица по късно ми предложи телевизор ,които е на половината на стойността на касовия бон( и много далече от „сходни характеристики“). Телевизорът е със удължена гаранция 5 г. За да важи тази гаранция имаше условие да се регистрира в сайт до 60 дена след датата на покупката. Регистрацията е на мое име. Изобщо има ли такова нещо като поименна гаранция? Петдесет и първи ден изминаха от датата на рекламация ,а още няма никакво решение по казуса. Поздрави!

  • адв. Силвия Петкова
   Отговор 16.10.2021 at 13:54

   Здравейте.
   В случай че в общите условия на търговеца е предвидено гаранцията да е поименна, то тя е валидна.
   В случай е няма предвидено такова условие нито в общите условия, нито в конкретния договор за покупко – продажба (ако има такъв), то гаранцията следва да се уважи независимо на чие име е записана и от чие име е предявена рекламацията.
   Поздрави,
   адв. Силвия Петкова


   Адвокатска кантора “Петкова”
   За контакт:
   тел. 0885 47 77 57
   email: office@petkovalegal.com

   • Павел
    Отговор 26.10.2021 at 12:14

    Здравейте,в общите условия на търговеца е упоменато, че гаранцията е поименна .Тази клауза не е ли в противоречие със закона ?В гаранционната карта, която е от производителя е записано,че…..“Търговците и продавачите на едро и дребно нямат право да изменят или допълват условията на тази гаранция“. Официалният сервиз ми ми издава протокол ( на мое име) и бракува старият ми телевизор (не мога да си го взема обратно). Имам всички необходими документи и според сервиза, производителя и вносителя , всичко е изрядно . Според търговеца не е! Ако наистина основанието на търговеца е валидно, както казвате. Трябва ли да търся отговорност от сервиза, вносителя и производителя, за до мога да си получа, старият уред обратно?

    • адв. Силвия Петкова
     Отговор 31.10.2021 at 17:23

     Здравейте.
     Не предоставяме подробни консултации във форума на сайта. Можете да се свържете с нас за запазване на час за консултация на тел. 0885 47 77 57 при работно време от понеделник до петък от 10:00 до 18:00 ч.
     Поздрави,
     адв. Силвия Петкова


     Адвокатска кантора “Петкова”
     За контакт:
     тел. 0885 47 77 57
     email: office@petkovalegal.com

 • Силвия Петрова
  Отговор 21.10.2021 at 11:49

  Здравей, преди 10 месеца си закупих телефон от Технополис и след 3месеца започна проблем с батерията. Влиза 2 пъти в сервиз за смяна на батерия и 1 път за платка, но проблемите не спират. Исках замяна или възстановяване на сумата и ми беше отказано 4 пъти влиза в сервиз. Въпросът ми е колко пъти е нужно да се праща за рекламация за да се възстанови сумата. В момента КЗП се зае, но ми казват че не им е в правомощията да наредят да се възстанови сумата. Могат до безкрай да го отремонтират и да констатират че няма проблем. Моля за съдействие.

  • адв. Силвия Петкова
   Отговор 21.10.2021 at 18:31

   Здравейте.
   Когато потребителят не е удовлетворен от решаване на рекламацията, може да иска връщане на платената сума. Това може да стане чрез жалба до Комисията за защита на потребителите или чрез иск до съда.
   Действително, КЗП няма правомощия да присъжда суми, а само да налага глоби, но при установяване на нарушение в производството пред КЗП, въз основа на нейното решение може да се заведе гражданско дело за възстановяване на платената сума, ако търговецът не желае доброволно да я върне.
   Поздрави,
   адв. Силвия Петкова


   Адвокатска кантора “Петкова”
   За контакт:
   тел. 0885 47 77 57
   email: office@petkovalegal.com

   • Силвия
    Отговор 21.10.2021 at 21:04

    Здравейте, благодаря изключително за бързия отговор. Ще предприема нужното въз основа казаното от Вас и КЗП .

 • Весела Иванова
  Отговор 17.11.2021 at 22:28

  Здравейте! Купих си прахосмукачка робот от физически магазин с поръчка на промоция. След като се прибрах вкъши не успях да установя връзка с безжична интернет мрежа, което възпрепядства ползването на продукта. Имам ли основание да поискам да върна продукта, при положение, че не мога да го употребявам и не е тестван в магазина. Благодаря предварително.

  • адв. Силвия Петкова
   Отговор 21.11.2021 at 20:44

   Здравейте.
   Дефектните стоки подлежат на рекламация. Търговецът има задължение да отстрани дефекта или да замени продукта. В случай че не може да направи това, той е длъжен да върне платената сума.
   Поздрави,
   адв. Силвия Петкова


   Адвокатска кантора “Петкова”
   За контакт:
   тел. 0885 47 77 57
   email: office@petkovalegal.com

 • Красимира
  Отговор 21.11.2021 at 17:19

  Закупих климатик и той не е това което очаквах не ми отоплява помещението какво мога да направя. Исках да го върна и да ми върнат парите идва техника и ми казва че климатика работи добре и че всичко е ок с него. Какво мога да направя

  • адв. Силвия Петкова
   Отговор 21.11.2021 at 20:35

   Здравейте.
   В случай че стоката е закупена от физически магазин, същата може да бъде върната само, ако е неизправна и търговецът не може да я ремонтира или замени.
   Ако стоката е закупена от разстояние (напр. чрез поръчка от интернет сайт), подлежи на връщане в 14-дневен срок от закупуването или в рамките на 2 години, ако е неизправна.
   Поздрави,
   адв. Силвия Петкова


   Адвокатска кантора “Петкова”
   За контакт:
   тел. 0885 47 77 57
   email: office@petkovalegal.com

 • Завейте, в случай че закупения продукт през интернет е безжични слушалки, не е редно сайта да отказва връщане, нали? Аргументират се със съображение за „хигенни норми на РБ“

  • адв. Силвия Петкова
   Отговор 02.12.2021 at 18:07

   Здравейте.
   Във всички случаи, извън изрично определените със закон, потребителят има право в 14-дневен срок от получаване на направената онлайн поръчка да се възползва от правото си на връщане без да има задължение да посочва причина за това.
   Отказът да бъде удовлетворено това право представлява закононарушение, за което може да оспорено по реда на Закона за защита на потребителите.
   Поздрави,
   адв. Силвия Петкова


   Адвокатска кантора “Петкова”
   За контакт:
   тел. 0885 47 77 57
   email: office@petkovalegal.com

 • Кристиян Костадинов
  Отговор 29.12.2021 at 15:45

  Здравейте, преди малко повече от година закупих лаптоп. От тогава два пъти се е повреждал и е бил всервиз. Сега отново има проблем, този път с батерията. Повредата не е очевидна (лаптопът работи, зарежда се, но батерията пада изключително бързо). Мога ли да поискам смяна на батерията? Има ли възможност да откажат, пренебрегвайки непълноценната работа на лаптопа? Има ли някаква възможност за връщане на лаптопа, имайки предид многобройните му дефекти? И последно, имам ли право, докато е в сервиз, на устройство с което да продължа да изпълнявам задълженията си?

  • адв. Силвия Петкова
   Отговор 29.12.2021 at 18:44

   Здравейте.
   Всяка потребителска стока има задължителна законова гаранция в размер на 2 години. Предвид предоставената от Вас информация за момента на закупуването на лаптопа, може да се приеме, че същият е в гаранция и така установения дефект в батерията следва да бъде отстранен за сметка на търговеца.
   По отношение на въпроса за връщането на лаптопа, това право се активира, в случай че търговецът не може да удовлетвори конкретна рекламация, т.е. не може да отстрани конкретно заявения дефект чрез ремонт. В този случай ще имате право да получите друга бройка от същия модел лаптоп, а ако такава няма – едва тогава търговецът ще бъде задължен да възстанови платената от Вас сума.
   Поздрави,
   адв. Силвия Петкова


   Адвокатска кантора “Петкова”
   За контакт:
   тел. 0885 47 77 57
   email: office@petkovalegal.com

 • Нелдялка Христова
  Отговор 13.01.2022 at 12:51

  Здравейте !
  Закупих тв бокс по обява от потребител в инернет със имет Смарт България.
  Оказа се ,че не покрива параметрите които бяха посочени и поисках да го върна.
  Уж се съгласиха ,но после казаха ,че са физическо лице и започнаха да ме размотават.После ми блокираха .
  Какво мога да направя?

  • адв. Силвия Петкова
   Отговор 15.01.2022 at 21:13

   Здравейте.
   Правото на връщане се прилага единствено в отношенията между търговеца и физическото лице – потребител. В случай че сте закупила продукта от физическо лице, то не можете да се възползвате от право на връщане. За да се убедите дали става въпрос за физическо лице или за търговец, като за начало можете да погледнете името на подателя, отбелязано в товарителницата, с която сте получила продукта, както и касовата бележка, ако има такава. Възможност за установяване на качеството на продавача има и при преглед на профила му в интернет там, откъдето сте направила поръчката от друг профил, след като Вашият е блокиран.
   Едва тогава може да се прецени дали се намирате в отношения потребител – търговец.
   В случай че продуктът е закупен от физическо лице, можете да се развали договора по общия законов ред за разваляне на договорите, поради това, че продуктът не отговаря на описанието.
   Поздрави,
   адв. Силвия Петкова


   Адвокатска кантора “Петкова”
   За контакт:
   тел. 0885 47 77 57
   email: office@petkovalegal.com

 • Христо
  Отговор 23.01.2022 at 13:14

  Здравейте, става въпрос за стока, която е носена 3 пъти за ремонт в гаранционния сервиз и проблема не се отстранява. От КЗП ни посъветваха да пуснем молба до Практикер за възстановяване на сумата. От къде мога да видя някакъв формуляр на тази молба до Практикер? Доста време търсих из интернет и не намирам такъв? Благодаря!

  • адв. Силвия Петкова
   Отговор 23.01.2022 at 16:21

   Здравейте.
   Ние сме адвокатска кантора и нямаме отношение към конкретни търговци, съответно можете да се обърнете към търговеца, към когото искате да предявите претенцията. Ние взимаме отношение тогава, когато нечие право е нарушено и титулярът му иска да потърси възстановяването му по съдебен ред.
   Поздрави,
   адв. Силвия Петкова


   Адвокатска кантора “Петкова”
   За контакт:
   тел. 0885 47 77 57
   email: office@petkovalegal.com

 • павел
  Отговор 29.01.2022 at 23:26

  Здравейте, преди няколко месеца купих два уреда единият е климатик другия пералния. Пералнята работи изключително шумно и е невъзможно да я пускам вечер за разлика от предишните ми перални. След като показах клпче на продавача от където закупих пералнята той каза да звънна на магазина и да искам да ни посети техник. Техника дойде уж я прегледа и каза че е нормално да шуми толкова много и си тръгна. Въпреки това като работи пералнята не мога да чуя даже телевизиора. Има ли какво да направя в този случай? Идентичен е и случаят с климатика ми. От както го монтираха външното тяло тече и ми наводни тересата плюс е много шумен и не отоплява както трябва за зададената площ. Но магазина казва че работи номрално. Аз съм имал и предишни перални и климатици и никога не съм срещал толкова шумни и неефективни уреди, има ли какво да направя в тази ситуация? Благодаря.

  • адв. Силвия Петкова
   Отговор 31.01.2022 at 12:42

   Здравейте.
   Съгласно разпоредбите на закона, можете да предявите рекламация, ако потребителската стока не отговаря на договора за продажба, в т.ч. и когато не отговаря на описанието.
   В случай че климатикът и пералнята са шумни по спецификация на производителя и не е налице технически проблем, то нямате право на рекламация. Такова право ще имате, например, ако в описанието на стоките изрично е записано, че са безшумни или с ниски нива на шум.
   Поздрави,
   адв. Силвия Петкова


   Адвокатска кантора “Петкова”
   За контакт:
   тел. 0885 47 77 57
   email: office@petkovalegal.com

   • павел
    Отговор 03.02.2022 at 14:24

    Благодаря много Адвокат Петкова, пожелавам ви успех!

 • Руслан
  Отговор 07.02.2022 at 16:13

  Здравейте, аз съм физическо лице и преди 21 дена си продадох телефона чрез ОЛХ на друго физическо лице. На десетия ден ми звъни, че не работи добре при което му казах, че го е приел от куриера с преглед и тест. Днес ми го връща с претенция да му върна парите. За тези дни не знам какво е правил с телефона. Има ли право на претенция? Благодаря

  • адв. Силвия Петкова
   Отговор 08.02.2022 at 20:04

   Здравейте.
   Във всеки един случай на покупко – продажба, следва да бъде продадена стока, която няма недостатъци, независимо дали е нова или втора употреба.
   Продавачът отговаря за недостатъците на стоката, за които е знаел или които е бил длъжен да знае. Разбира се, купувачът има право на претенция, когато може да докаже, че недостатъците на вещта не се дължат на негови действия.
   Поздрави,
   адв. Силвия Петкова


   Адвокатска кантора “Петкова”
   За контакт:
   тел. 0885 47 77 57
   email: office@petkovalegal.com

   • Руслан
    Отговор 09.02.2022 at 17:58

    Продавам му телефон който работи и той се съгласява да го закупи. От там нататък незнам какво се е случило. Може ли да ми кажете какво бих очаквал от негова страна, може ли да има някакви правни последствия, как да докажа че всичко е било наред с телефона? Благодаря

    • адв. Силвия Петкова
     Отговор 10.02.2022 at 10:48

     Здравейте.
     Отговорът на зададените от Вас въпроси изисква задълбочено разглеждане на конкретния случай и няма как да се даде в рамките на форум.
     В случай че се нуждаете от конкретна правна помощ, можете да се свържете с кантората на посочените контакти.
     Поздрави,
     адв. Силвия Петкова


     Адвокатска кантора “Петкова”
     За контакт:
     тел. 0885 47 77 57
     email: office@petkovalegal.com

 • Илияна
  Отговор 20.02.2022 at 14:37

  Здравейте закупих прахосмукапка робот на търг във фейсбук.Тъй като исках да избегна доставката приятеля на търговеца ми я предаде лично.Нямам касова бележка нито гаранция.Но робота се развали.Сегa търговеца отказва да ми върне парите защото минали 3 месеца.Какъв е реда oт тук на сетне.

  • адв. Силвия Петкова
   Отговор 27.02.2022 at 13:05

   Здравейте.
   Във всеки един случай, когато е налице претенция за рекламация е необходимо да се докаже от кого стоката е закупена, от кого е доставена и в какъв момент, доколкото това е важно с оглед преценка на правата по рекламацията. Срокът за предявване на рекламация е 2 години, считано от датата на приемане на стоката.
   Редът оттък нататък е доказване по съответно предвидения в закона ред на това от кого е закупена стоката, кога и от кого е доставена, кога е предявена рекламацията, респ. след осъществяване на посоченото доказване – задължаване на търговеца да изпълни задълженията си във връзка с рекламацията, налагане на глоба и евентуално изплащане на обезщетение във Ваша полза.
   Поздрави,
   адв. Силвия Петкова


   Адвокатска кантора “Петкова”
   За контакт:
   тел. 0885 47 77 57
   email: office@petkovalegal.com

 • Виктория
  Отговор 24.02.2022 at 13:53

  Здравейте! Имам следният казус: Бях поканена на събитие презентация на продукти. Реших да закупя тяхна прахосмукачка ,филтрираща система за вода и имах бонус към покупките ми. Отворих прахосмукачката 4 дена след закопуването и видях ,че липсват части и самата прахосмукачка не работи така както трябва,пръскаше вида от филтъра маркучите излизаха . Обадих се казаха да им я изпратя обратно. Изпратих я ,сложили са частта ,уж е оправена ,но не работи така както трябва и така както беше представена. Днес е 7мият ден от закопуването ,при което се обаждам и искам да я върна и да прекратя договора. Но отказват тъй като съм я била върнала вече веднъж за рекламация,но това не ми е било обяснено. Аз реално нямах възможността да я изпробвам заради липсващи части. Нито ми беше казано че е рекламация и върна ли я повече не мога да я върна обратно. Какво мога да направя в случая ?

  • адв. Силвия Петкова
   Отговор 27.02.2022 at 12:58

   Здравейте.
   Законът не предвижда ограничения в броя на рекламациите, които могат да бъдат подадени в рамките на двугодишния срок за това. Тоест, допустимо е да се предяви нова рекламация, като търговецът има задължение да отстрани несъответствието в работата на продукта или да го замени с нов от същия вид. В случай че търговецът не се съгласи на ремонт или замяна, той е длъжен да възстанови на потребителя платената сума.
   При неспазване на посочените задължения, разполагате с възможност за установяване на нарушение по съответно предвидения в закона ред.
   Поздрави,
   адв. Силвия Петкова


   Адвокатска кантора “Петкова”
   За контакт:
   тел. 0885 47 77 57
   email: office@petkovalegal.com

 • Легендата
  Отговор 01.03.2022 at 22:00

  Здравейте, как седи въпросът с поръчка на артикул по телефон/имейл/вайбър и т.н.(от разтояние) от офис на магазин, който не е онлайн магазин в чистия му вид?
  Ситуацията е следната:
  след разговор по телефон и няколко мейла между купувач и продавач и съгласието за покупка, купувача заплаща артикула на 100% авансово , за да бъде поръчан от доставчик извън БГ.
  ЗЗП застъпва ли се за купувача в този случай?
  Купувача не е стъпвал в магазина и плащането е осъществено по банка.
  Поздрави.

  • адв. Силвия Петкова
   Отговор 06.03.2022 at 20:43

   Здравейте.
   Договор от разстояние е всеки договор, сключен между търговец и потребител като част от организирана система за продажби от разстояние или предоставяне на услуги от разстояние без едновременното физическо присъствие на търговеца и потребителя, чрез изключителното използване на едно или повече средства за комуникация от разстояние до сключването на договора, включително в момента на сключване на договора.
   Тоест, във Вашия случай е налице договор от разстояние с всички законови възможности и последици.
   Поздрави,
   адв. Силвия Петкова


   Адвокатска кантора “Петкова”
   За контакт:
   тел. 0885 47 77 57
   email: office@petkovalegal.com

 • Момка
  Отговор 03.03.2022 at 21:39

  Здравейте . Имам следия казус , като искам да уточня ,че въпросът изобщо не опира до материалната част на нещата , а по скоро до принципа. Детето ни имаше рожден ден и в подаръцете се оказаха 3 броя еднакви енциклопедии закупени от книжарница Хеликон като само една от тях е придружена с касова бележка . Попитах в книжарницата дали мога да заменя поне едната книга за някоя друга ,но от там ми отговориха че политиката на фирмата е да не се заменят книги защото можело да се копират и да се върнат. Влязох в сайта на Хеликон, но не намерих отговор на моя казус . Бихте ли ми казали какви са правата ми в този случай и имам ли изобщо такива .Сърдечни поздрави !Момка Спасова

  • адв. Силвия Петкова
   Отговор 06.03.2022 at 20:47

   Здравейте.
   Замяната на една стока с друга без тя по един или друг начин да не съответства на предназначението си е единствено въпрос на добра търговска практика.
   Никой търговец няма задължение да извършва подобна замяна. Единствено при онлайн търговията, потребителят може да се откаже от договора в 14-дневен срок от получаването на стоката, но отново, търговецът не е длъжен да я замени с друга, а единствено е длъжен да я приеме.
   Поздрави,
   адв. Силвия Петкова


   Адвокатска кантора “Петкова”
   За контакт:
   тел. 0885 47 77 57
   email: office@petkovalegal.com

 • Сталианка Борисова
  Отговор 21.04.2022 at 8:32

  Здравейте, закупих детска акулуматорна кола на стойност 570лв от физически магазин,който нямаше наличен съответния продукт и го поръча от производител. След една седмица взех колата от физеческия магазин опакована и разглобена,тоест без да имам възможност да огледам характеристиките на живо. След като вкъщи я сглобих останових два дефекта: Воланът фукционира,но не е годен за прикрепване към колата! Другия дефект или несъответствие е,че описаните размери на колата несотвестват с реалните. Описаните размери са 130см дължина на колата ,а реалните 98см. Освен това е описано ,че колата е годна за дете с тегло до 50кг. а всъщност дете с 30кг тегло едвам се побира в нея! Поисках разваляне на договора и връщане на пари ,но търговеца отказа и предложи замяна на стоката! Проблема е,че аз нямам доверие на производителя от, който пазарува търговеца на съответния магазин за да заменя стоката. И освен това ако заменя трябва да доплатя за друга кола ,без да съм я видяла на живо, защото физическия магазин предлага колите само с онлайн поръчка. Какво бихте ме посъветвали?

  • адв. Силвия Петкова
   Отговор 21.04.2022 at 14:51

   Здравейте.
   Когато е предявена рекламация и търговецът се съгласи да ремонтира или замени дефектната стока, договорът не може да бъде развален и платената сума не подлежи на връщане.
   Поздрави,
   адв. Силвия Петкова


   Адвокатска кантора “Петкова”
   За контакт:
   тел. 0885 47 77 57
   email: office@petkovalegal.com

 • пламена василева
  Отговор 31.05.2022 at 0:20

  Здравейте,

  Бих искала да получа информация относно казус при поръчка на осветителни тела. Поръчах 9 осветителни тела от физически магазин преди седмица. Заплатих цялата 100% сума преди получаването на стоката,което ще бъде утре -31.06.2022. Тъй като помещението е претърпяло промяна и е пригодено само за вградено осветление 3 от закупените осветителни тела остават неизползваеми. Имам ли право да получа сумата за тях преди да са доставени и запазя останалите,които могат да влязат в употреба?

  Благодаря предварително за отделеното време и информация.

  Успешен ден,

  • адв. Силвия Петкова
   Отговор 31.05.2022 at 15:09

   Здравейте.
   Да, имате право, но след като заплатите разходите за изпращането им до Вас и връщането им до търговеца.
   Поздрави,
   адв. Силвия Петкова


   Адвокатска кантора “Петкова”
   За контакт:
   тел. 0885 47 77 57
   email: office@petkovalegal.com

 • Петя Владимирова
  Отговор 18.08.2022 at 16:53

  Здравейте! Върнах стока, платена по банков път и предоставих данните на банката си за връщане на платената сума. Какъв е законовия срок за връщане на парите? Благодаря!

 • Петя Владимирова
  Отговор 19.08.2022 at 10:29

  Здравейте! Изгубила съм касовия си бон на стока, закупена от физически магазин. Мога ли да поискам дубликат, за да заведа рекламация? Длъжни ли са да ми предоставят дубликат?
  Благодаря! Петя

 • таня Калинкова
  Отговор 29.08.2022 at 13:50

  Здравейте, закупих тониран крем за лице на Виши, но цветът се оказа неподходящ, което установих вкъщи, защото в аптеката нямаше мостра, по която да се ориентирам. Тубичката не е запечатана с фолио или нещо друго, кремът не е ползван. Имам ли право на замяна. Пазя касовия бон. Благодаря.

  • адв. Силвия Петкова
   Отговор 30.08.2022 at 20:28

   Здравейте.
   Връщането и замяната на козметични продукти не се предвижда в закона.
   Поздрави,
   Екипът на Еднолично адвокатско дружество “Силвия Петкова”


   Еднолично адвокатско дружество “Силвия Петкова”
   За контакт:
   тел. 0885 47 77 57
   email: office@petkovalegal.com

 • Снежана Добрева
  Отговор 30.08.2022 at 17:21

  Здравейте, онлайн си закупих часовник Samsung Watch през май 2021г. Първият му ремонт беше на 17.08.2021г. и така вече се разваля за четвърти път. В телефонен разговор с търговеца ми казват, че мога само да го изпратя за сервиз, не могат да го заменят за нов или да ми възстановят парите, понеже е изтекъл 14-дневния срок за връщане. Имам фактура на физическо лице и гаранция, която още не е изтекла.

  • адв. Силвия Петкова
   Отговор 30.08.2022 at 21:17

   Здравейте.
   В случая очевидно се касае за рекламация, а не за право на отказ от договора.
   В този случай, след като вероятно е налице фабричен дефект, имате право да развалите договора и да поискате да Ви бъде възстановена платената сума.
   Поздрави.


   Еднолично адвокатско дружество “Силвия Петкова”
   За контакт:
   тел. 0885 47 77 57
   email: office@petkovalegal.com

 • Елеонора Маркова
  Отговор 13.09.2022 at 9:04

  Здравейте!
  Желаех да закупя физически от магазин градинска маса със столове. Не бяха налични всички продукти и капарихах стоките. След седмица до изчакване на наличностите прецених, че тези мебели са по-голями от мястотто с коета разполатам. Отидох в магазина и ми отказаха връщане на сумата, а ми предложиха ваучери? Имам ли права като потребител при положение, че не съм заплатила цялата поръчка, както и не съм я взела да претендирам връщане на сумата за капарото?

 • Димитър Петров
  Отговор 21.09.2022 at 13:09

  Здравейте,ако стоката е закупена онлайн и е разопкакована и използвана може ли да се върне в 14 дневен срок?

 • Анелия Болярова
  Отговор 30.09.2022 at 11:20

  Здравейте, мъжът ми закупи ел.част /ротор/ от онлайн магазин януари месец тази година. Поради причини, тази част си стоеше нова в кутията през тези месеци. Вчера мъжът ми е сложи на циркуляра за първи път, но тя не тръгва, не върти и тръгват да излизат искри, при което той веднага я изключи. Днес звънях на търговеца, за да поискам ремонт или замяна, спрямо това, че закона дава 2 години гаранция. От магазина ми казаха, че тази 2 годишна гаранция не важи за части, а само ако е закупена цяла машина. Така ли е наистина? Частта си личи, че е нова и не е ползвана.

 • Йордан Крушков
  Отговор 09.11.2022 at 16:29

  Здравейте!

  Закупих от ЕМАГ кростренажор на лизинг. Отворих го и го схлобих, но ужасно скърцаше. При кето го събрах и изпратих обатно в 14 дневен срок. Платих „добра цена“ за връщането, но преди да го изпратя попълних формуляр даден ми от емаг. Сега ми казват, че не можело да го върна, те ще го огледат и ако могат ремонтират. Питам, дори да нямам право да го върна и го пратят пак, и отново има дефект (което е абсолютно възможно). Всеки път трябва да им го пращам и плащам по 50 лв за ремонт ли? Какво мога да направя по случая?!
  Благодаря Ви!

 • Диана
  Отговор 26.11.2022 at 0:43

  Купих от онлайн магазин безжични слушалки на намаление. След тестването им, се оказа че са големи за моите ушни канали и не са ми удобни. След 2 дни се свързах с техен служител за начините на връщане и бях убедена, че няма да има проблем. Същия ден, след като заплатих услуга за моя сметка ги върнах. След още 3 дни получих мейл, че т.к. е нарушена целостта на опаковката могат или да ми ги върнат обратно или да ми възстановят 60% от продукта , като дам писмен отговор до 3 дни?!. Аз без да пробвам слушалките, нямаше как да знам че не са ми по мярка. За един целофан да загубя 40%…. Как да ги тествам иначе?!?!
  Благодаря предварително!

 • Мария Стоянова
  Отговор 09.12.2022 at 17:23

  Здравейте

  На 26.10 закупих онлайн конвектор, който се оказа, че е фабрично дефектен.
  От 10.11 е в сервиза.
  На 15.11 съм подала рекламация в магазина и поисках замяна.
  До днес 09.12 нямам отговор от магазина и сервиза.
  По закон търговеца трябва ли да ме попита дали искам замяна или ремонт или сам решава кое от двете да изпълни?
  След 15.12 какви са моите права и какво мога да изискам от магазина?

 • Ваня Рускова
  Отговор 15.12.2022 at 12:23

  Здравейте,
  имам закупена прахусмукачка от презентация в хотел, заедна с подаръци към нея. Всичко е отворено и изпробвано. Все още сме в 14- дневния срок за отказ от договора. Разбрах от предходни ваши отговори , че евентуално може да удържат сума за това , че са използвани. Но как ще преценят колко са изхабени тези уреди? Ако това се случва чрез вещо лице, то от тях литрябва да е наето или от мен? Както и как бих могла да докажа в какъв вид са приели върнатите стоки?

 • Екатерина Георгиева
  Отговор 23.12.2022 at 8:45

  Здравейте, на 24 ноември 2022 ни монтираха климатик. На 12 декември за първи път им се обадих да кажа, че климатика трака в определен режим. На 14 Дек дойде техен майстор като каза че тракането било от „пластмасите нещо“ и се опита да ги намести с голи ръце – спря за няколко часа и после почна пак. Втория майстор (дойде на 21 декември) го отвори да го ремонтира като му сложи свински опашки. На втория ден след ремонта отново се чува тракането, но по слабо. Очевидно климатика е дефектен, но те отказват да ми го сменят с нов. Климатика а поръчан на лизинг чрез БНБ парибас. Имам ли право да поискам да ми заменят климатика с друг или да прекратят договора и да ми върнат внесените вноски? Много ви моля за съвет понеже това са много пари за мен и да ги дам за дефектен тракащ климатик е недопустимо. Какви са правата ми и какво мога да направя? Благодаря и весели празници. Климатика е с три години гаранция. Договора за лизинг е с онлайн подпис.

 • Иван Атанасов
  Отговор 05.01.2023 at 10:06

  Здравейте,

  Като управител на търговски обект имам следните въпроси:
  1. Ако Клиент след закопуване на артикул (панталон) от физически обект се върне след 10 дни и иска да върне артикула „Защото не му трябва и държи да го замени за нещо друго“ – длъжни ли сме да се съобразим с искането?
  2. Ако същият Клиент след евентуален отказ от наша страна поиска да предяви рекламация – длъжни ли сме да му предоставим да попълни АКТ за рекламация? Подчертавам, че в казуса артикулът не е дефектен – единствената причина за искането за замяна или рефинансиране е смяна на решението не Клиента.

 • Делина Пенева
  Отговор 26.01.2023 at 15:25

  Здравейте,
  поръчах си пералня онлайн, но не я прегледах ( нямах достатъчно време и бързах). Оказа се, че уредът е ударен. След като се свързах с търговеца ми казаха, че вината е моя и е трябвало да я прегледам. Довода е,че след като съм се разписала и съм приела уреда без забележки винатата е моя. Помолиха ме да се обърна към куриерската фирма. Моля за съвет, възможно ли е да върна уреда в 14 дневен срок в този случай?

 • Теменуга Енчева
  Отговор 13.02.2023 at 23:58

  Здравейте, закупих си прахосмукачка Rainbow на лизинг, искам да попитам, мога ли да я върна, понеже сумата след края на последната вноска е почти два пъти по-висока от тази, която ми казаха, че ще ми струва, не обърнах внимание, защото трябваше да реша почти за 10минути дали я искам и…след като сметнах лизинга, останах неприятно изненадана. Не съм платила първа вноска още, говоря за 1 ден. Благодаря, предварително!

 • Георги Желев
  Отговор 20.02.2023 at 16:00

  Здравейте, поръчах онлайн душ система през сайта на известен търговец в България. Душ системата прояви дефект на 10тия ден, след което я насочих директно към сайта търговец със искането да получа обратно сумата заплатена от мен, като изрично не желая системата да бъде ремонтирана. От сайта споделят, че душ системата е имала драскотини по гайките(където душ системата се свързва с тръбопровода) и варовик, от което следва, че не е преведена в търговски вид и според тях е непродаваема, поради което не е възможно да възстановят сумата за покупка. Моля, за вашия компетентен съвет.

 • Христина Николова
  Отговор 07.07.2023 at 11:41

  След убедително представяне в домът ни на прахосмукачка РЕЙНБОУ, бяхме убедени да вземем същата на лизинг за 4 г. Подадохме искане за одобрение на стоков кредит и получих одобрение. Сключихме договор за продажба, в който:
  1. Има разминаване при изписване на дължимата сума: цифром-2790 евро, словом-2990евро.
  2. Няма посочен срок за плащане на първа вноска .
  3. Няма срок за заплащане на цялата стойност на продукта.
  4. Липсва мой подпис на:
  -запознаване с общите условия и забележки в договора за продажба
  -запознаване с общите условия за гаранционно обслужване
  -декларация-съгласие за предоставяне, обработване и съхранение на лични данни.
  5. Изписан е грешено GSM-номерът ми
  До подписване на лизинговият договор не се стигна, тъй като представителката на Рейнбоу ни размотава, като изтъкваше различни причини, което ме усъмни. на 6-тият ден подадох приложение 6 Упражняване право на отказ от договор и връщане на стоката. Нямаме сключен лизингов договор, нямаме авансово плащане на продукта. В телефонен разговор с Рейнбоу ми казаха, че трябвало да заплатя намалената стойност на продукта за всяка използвана/изпробвана, увредена или липсваща част, в това число найлонова и картонена опакова, както и задължителна техническа профилактика. Сега очаквам да дойдат,оценят и да си вземат уреда.

  Въпросът ми е: Имат ли право на тези техни парични претенции и мога ли да откажа принуда за плащане на такива суми?

 • Веселин
  Отговор 22.11.2023 at 9:35

  Здравейте, При покупка на нов телевизор от голяма верига за техника, след доставката при отваряне и пускане на телевизора се установява, че екрана на телевизора е повреден в единия край. Търговеща отказва рекламация с мотива, че кащона е здрав и телевизора е повреден при изваждането му от кашона или монтажа. Единствените долументи предоставени при доставката са фактура и касов бон.
  Въпроса ми е дали има някакви действия, които мога да предприема или ремонта ще си е за моя сметка.

Leave a Comment