Еднолично адвокатско дружество "Силвия Петкова" разполага с екип от млади, амбициозни и същевременно опитни специалисти в предлаганите сфери на дейност, работещи при спазване на доверие, лоялност, ерудация и персонално внимание към всеки клиент. Ние използваме всички законоустановени средства, за да защитим в максимална степен правата и интересите на нашите доверители.

Copyright 2023 Petkova Legal.

 

Задържане от полицията. Поредно спечелено дело

Еднолично адвокатско дружество "Силвия Петкова" > Новини  > Задържане от полицията. Поредно спечелено дело

Задържане от полицията. Поредно спечелено дело

Задържане от полицията

Условията за законосъобразност на задържане от полицията са уредени в Закона за Министерството на вътрешните работи. Практиката показва, че тези условия твърде често не се спазват и това винаги води до полицейски произвол. 

Именно това се случи и по време на антиправителствените протести от нощта на 2-ри срещу 3-ти септември 2020 г., когато по разпореждане на ръководството на Министерството на вътрешните работи протестиращите бяха разпръснати, а над 130 граждани бяха бити от полицията и задържани без каквото и да било основание. 

Задържане от полицията - казусът

На 2-ри срещу 3-ти септември 2020 г. провокатори започват атаки с бомбички, павета и стъклени бутилки срещу изградения полицейски кордон, охраняващ антиправителствения протест. 

Когато вижда ескалиращото напрежение, Иван* решава, че е по – добре да се изтегли извън района на протеста, за да не пострада. Именно в този момент започва щурмът на жандармерията, в рамките на които започва масово задържане от полицията на случаен принцип, както и масово нанасяне на побой върху задържаните. 

Иван е пресрещнат в една от улиците в района на пл. „Независимост“, докато се опитва да избяга от района на протеста, спънат е и падайки на земята, върху него скачат двама полицейски служители, които му поставят белезници и го отвеждат до сградата на бившия партиен дом, „хвърляйки“ го при останалите задържани. Никой не му дава обяснение за причината спрямо него да бъде осъществено задържане от полицията. 

24 часа по – късно е освободен и завежда дело за обявяване на задържането му за незаконосъобразно. Разполага единствено със заповед за задържане, в която пише, че е задържан във връзка с извършени от него хулигански действия. 

В хода на делото, от страна на полицията се представят „докладни записки“, според които Иван е удрял полицейските щитове, ритал е полицейските служители и е задържан след като сам е паднал, докато е извършвал посочените действия. 

* с оглед запазване на самоличността на задържания, името му е променено. 

Протести

Задържане от полицията - решението на съда

Първоинстанционният съд отмени осъщественото задържане от полицията като незаконосъобразно, обръщайки внимание, че липсват доказателства лицето, което го е извършило да е полицейски служител въобще.

Съдът обърна внимание още и на следните обстоятелства:

1. Не са ясни фактическите основания за осъщественото задържане от полицията и същите не могат да бъдат изведени от издадената спрямо Иван заповед.

2. Въобще липсва изложение на обстоятелствата, провокирали задържането. 

3. Изготвена е докладна записка, която представлява типов документ, в който само се сменя името на задържания, а в случая на Иван дори това не е извършено навсякъде в документа. 

От страна на Министерството на вътрешните работи беше внесена касационна жалба, с която беше поискана отмяна на така постановеното решение. Касационната инстанция, обаче, го потвърди, като по този начин активира възможността на Иван да потърси обезщетение както за нарушеното му право на свобода и сигурност, засегнато чрез осъществяването на незаконно задържане от полицията, но и за нарушената му свобода на събранията и право на изразяване на политическо мнение. 

Съображенията на районния съд се споделят изцяло от административния, като по – висшестоящата инстанция обръща внимание, че всъщност няма никакви доказателства за съществуването на фактическо основание за осъществяване на задържане от полицията по отношение на Иван. 

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване. 

 

Задържане от полицията. Поредно спечелено дело 7
Задържане от полицията. Поредно спечелено дело 8

_____________________________________________________________________

Още интересни случаи от практиката на кантората и спечелените със съдействието на нейни специалисти дела, можете да намерите в секция „Новини“

Еднолично адвокатско дружество „Силвия Петкова“ предоставя специализирана правна помощ при задържане от полицията, както и при търсене на обезщетение за незаконни действия на полицейски органи. 

За контакт:
работно време: от понеделник до петък от 10:00 до 18:00 ч. 
адрес: гр. София, ул. „Три уши“ № 2, ет. 3
тел. 0885 47 77 57 
email: office@petkovalegal.com

Консултации на място в кантората и по телефон се осъществяват с предварително записан час. 

Задържане от полицията. Поредно спечелено дело 9

No Comments

Leave a Comment