Маски на обществени места
Медии

Маски на обществени места – коментар на адв. Силвия Петкова

В предаването „Студио Хъ“ адв. Силвия Петкова коментира спорната заповед на министъра на здравеопазването, с която задължава гражданите да носят маски на обществени места. Законосъобразна ли е тази заповед и може ли тези, които отказват да я спазят, да бъдат законосъобразно глобени за нарушаване на противоепидемични мерки, вижте във видеото. 

Законосъобразно ли е вменено на гражданите задължението за носене на маски на обществени места?

В своя коментар, адв. Силвия Петкова цитира разпоредбите на Закона за ограничаване носенето на облекло, прикриващо или скриващо лицето, като обръща внимание, че маските са изрично посочени в дефиницията за „облекло“ и попадат в законовата забрана. 

Според нея, заповедите на министъра на здравеопазването, които вменяват задължение на гражданите да носят маски на обществени места противоречи на закона. Адв. Силвия Петкова смята, че тази забрана не може да бъде преодоляна от предвидените в закона изключения за носене на маска по здравословни причини, тъй като те се отнасят до особености на здравето на носещия, когато например, той самият е болен. 

Именно, поради тази причина, адв. Силвия Петкова е на мнение, че докато задължението за носене на маски на обществени места не бъде включено изрично като противоепидемична мярка в Закона за здравето, никой гражданин не може законосъобразно да бъде глобен за това, че не носи маска, а в случай, че такава глоба стане факт, той следва да я оспори в съда. 

_______________________________________________________

Още интересни участия, интервюта и коментари на адв. Силвия Петкова можете да намерите в секция „Медии“

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *