Еднолично адвокатско дружество "Силвия Петкова" разполага с екип от млади, амбициозни и същевременно опитни специалисти в предлаганите сфери на дейност, работещи при спазване на доверие, лоялност, ерудация и персонално внимание към всеки клиент. Ние използваме всички законоустановени средства, за да защитим в максимална степен правата и интересите на нашите доверители.

Copyright 2023 Petkova Legal.

 

Набедяване в престъпление. Особености и защита

Еднолично адвокатско дружество "Силвия Петкова" > Наказателно право  > Набедяване в престъпление. Особености и защита

Набедяване в престъпление. Особености и защита

Набедяване в престъпление

В практиката често се смесват клеветата, лъжесвидетелстването и осъществяването на набедяване в престъпление. Основната причина е, че и в трите посочени хипотези едно лице твърди, че друго лице е осъществило престъпно посегателство.

Съществените признаци, които отличават клеветата, лъжесвидетелстването и набедяването в престъпление се отнасят до това при какъв повод едно лице твърди, че друго е извършило престъпление и пред кого го твърди.

Кога е налице набедяване в престъпление и какви са средствата за защита?

Съгласно българския Наказателен кодекс, набедяване в престъпление е налице тогава, когато едно лице потвърди пред надлежен орган на властта, че друго лице е извършило престъпление със съзнанието, че това не е така.

Набедяване в престъпление ще бъде налице и в случаите, в които пред надлежен орган на властта са представени неистински доказателства за това, че определено лице е извършило престъпление.

ВАЖНО! „Надлежен“ е този орган на властта, който има правомощия да образува наказателното преследване за престъплението, чието извършване се твърди.

ВАЖНО! Когато едно лице, разпитано в качеството на свидетел пред такъв орган, твърди, че друго лице е извършило престъпление, като знае, че това не е така, налице е лъжесвидетелстване.

Набедяването в престъпление се преследва по инициатива на прокуратурата, тъй като е престъпно посегателство от общ характер. Лицето, за което е твърдяно, че е извършило престъпление, обаче, може да подаде сигнал, въз основа на който да бъде образувано наказателно преследване.

Предвидените наказания за набедяване в престъпление са от една до шест години лишаване от свобода и обществено порицание. Тоест, касае се за тежко престъпление против правосъдието.

Ето защо, при постановяване на осъдителна присъда, не е възможно нито освобождаване от наказателна отговорност с налагане на административно наказание, нито заменяване на лишаването от свобода с пробация.

В случай че при осъдителна присъда съдът наложи наказание до три години лишаване от свобода, изпълнението на наказанието може да бъде отложено за срок от три до пет години чрез налагане на т.нар. условна присъда. Това е допустимо само в случаите, в които осъденият има чисто съдебно минало и от данните за личността му, които са събрани по делото, може да се приеме, че за поправянето му, не е необходимо той да изтърпи наложеното наказание.

_________________________________________________________________________________________

Еднолично адвокатско дружество „Силвия Петкова“ е специализирана наказателноправна кантора.

Ако се нуждаете от добър адвокат по наказателно право, потърсете ни.

Консултации по телефон и на място в кантората предоставяме само с предварително записан час. 

За контакт:

работно време: от понеделник до петък от 10:00 до 18:00 ч.
адрес: гр. София, ул. „Три уши“ № 2, ет. 3
тел. 0885 47 77 57
email: office@petkovalegal.com

ИЛИ 

 

No Comments

Leave a Comment