Еднолично адвокатско дружество "Силвия Петкова" разполага с екип от млади, амбициозни и същевременно опитни специалисти в предлаганите сфери на дейност, работещи при спазване на доверие, лоялност, ерудация и персонално внимание към всеки клиент. Ние използваме всички законоустановени средства, за да защитим в максимална степен правата и интересите на нашите доверители.

Copyright 2023 Petkova Legal.

 

Новите Общи условия на Инстаграм и авторските ни права

Еднолично адвокатско дружество "Силвия Петкова" > Авторско и патентно право  > Новите Общи условия на Инстаграм и авторските ни права

Новите Общи условия на Инстаграм и авторските ни права

Отразяват ли се новите Общи условия на Инстаграм, в сила от 20.12.2020 г., на защитата на авторските ни права в социалната медия? 

Инстаграм се използва ежедневно от милиони хора, за да споделят свои снимки, видеа и друго съдържание за забавление или за да развиват бизнеса си. Статистиката за 2020 г. е красноречива за значението и влиянието върху бизнеса, което Инстаграм има:
– 200 милиона потребители на Инстаграм ежедневно посещават поне един бизнес профил;
– това е второто най – изтегляно безплатно приложение в магазина за приложения на Apple; 
– 1 милиард души използват Инстаграм всеки месец;
– Инстаграм е втората класирана традиционна социална мрежа по отношение на активните потребители;
– 500 милиона души използват Инстаграм Сторис всеки ден
.  

На 20 декември 2020 г. влязоха в сила новите Общи Условия на Инстаграм. Те вече са достъпни за всички потребители на социалната медия, които следва да се запознаят с тях, за да са наясно със своите права и задължения. Когато създадете акаунт в Инстаграм или използвате Инстаграм, Вие се съгласявате с тези условия.

Какви разрешения даваме като се съгласяваме с новите Общи условия на Инстаграм?

Изрично в новите Общи условия на Инстаграм е закрепено, че социалната медия не претендира за собственост върху съдържанието, което качваме, но ние, като потребители, предоставяме право и лицензия (разрешение) то да бъде използвано от Инстаграм. Такова беше положението и в сега действащите Общи условия. Ясно е записано, че сме свободни да споделяме своето съдържание с всекиго. 

Когато публикуваме съдържание, което е обхванато от права на интелектуална собственост (като например снимки или видеоклипове), с даване на съгласие ние предоставяме неизключителна, безвъзмездна, прехвърлима, подлежаща на сублицензиране и валидна за целия свят лицензия за хостване, използване, разпространение, модифициране, възпроизвеждане, копиране, публично изпълнение или визуализиране, превеждане и създаване на производни разработки на нашето съдържание

Всичко това е в съответствие с настройките ни за поверителност и настройките на приложението. Ако все още не сте разгледали настройките на профила си, вече знаете, че следва да се запознаете с това какво разрешавате и до какви потребители достигат вашите постове.

Прекратяване на лицензията

Лицензията прекратява действието си, когато съдържанието ни бъде изтрито от системата поотделно или наведнъж – като изтрием целия си акаунт. Според Новите Общи условия на Инстаграм промени има по отношение на изтриване на съдържанието. След като съдържанието бъде изтрито е възможно да отнеме още 90 дни, докато то бъде премахнато от резервните копия и системите за възстановяване при бедствия. В рамките на 90 дни от началото на процеса по изтриване на акаунта или на съдържанието в изрично изброени хипотези то няма да бъде изтрито. 

Това са случаите, когато:
– изтриването би ограничило разследване или идентифициране на незаконни дейности или нарушения;
– за защита безопасността и сигурността на продуктите, системите и потребителите на самата социална мрежа;
– за запазване на доказателства;
– ако е налице искане на съдебна или административна институция, правоохранителен орган или държавен орган и др. 

В заключение

Съгласно новите Общи условия на Инстаграм, социалната медия не става собственик на публикуваното от нас съдържание, но трябва да предоставим на социалната медия глобален неизключителен лиценз за хостване на това съдържание. Случаите на нарушаване на права, свързани с интелектуалната собственост, са много и следва да се потърси квалифицирана адвокатска помощ за получаване на адекватна защита в тези хипотези. Въпросът за интелектуалната собственост и социалните медии е многопластов и трябва да познаваме Общите условия за ползване на мрежите, които използваме, за да знаем впоследствие можем ли да защитим правата си и да установим кога има реално нарушение. 

АВТОР: Радина Атанасова

________________________________________________________________
Още интересни теми, свързани с правото на интелектуална собственост, можете да намерите в секцията „Авторско и патентно право“

Адвокатска кантора „Петкова“ предоставя специализирана правна помощ и защита при нарушение на авторски права, както и при регистрация на търговски марки, изобретения и полезни модели и при нарушение на правата по тях. 

За контакт:
работно време: всеки делничен ден от 10:00 до 18:00 ч. 
адрес: гр. София, бул. „Христо Ботев“ № 48, ет. 2, офис 207 (с предварително записан час)
email: office@petkovalegal.com (денонощно)

No Comments

Leave a Comment