Еднолично адвокатско дружество "Силвия Петкова" разполага с екип от млади, амбициозни и същевременно опитни специалисти в предлаганите сфери на дейност, работещи при спазване на доверие, лоялност, ерудация и персонално внимание към всеки клиент. Ние използваме всички законоустановени средства, за да защитим в максимална степен правата и интересите на нашите доверители.

Copyright 2023 Petkova Legal.

 

Отнемане на книжка за фалшиво положителна проба. Спечелено дело

Еднолично адвокатско дружество "Силвия Петкова" > Административно право  > Отнемане на книжка за фалшиво положителна проба. Спечелено дело

Отнемане на книжка за фалшиво положителна проба. Спечелено дело

отнемане на книжка

Една от най – често срещаните порочни практики на полицията е да се пристъпва към отнемане на книжка на водач, който или е отказал да бъде изпробван с тест за употреба на наркотични вещества, но е дал проби кръв и урина, или тестът му за наркотични вещества е бил фалшиво положителен. Освен порочна, тази практика е и незаконосъобразна. Това е така, поради факта, че в тези случаи законът е категоричен – определящи за решението за отнемане на книжка са резултатите от пробите кръв и урина. Иначе казано, преди получаването на положителен резултат от тези проби, полицейските служители нямат право да пристъпват към отнемане на книжка.

Тази теза са защитавали последователно в практиката си адвокатите от Еднолично адвокатско дружество „Силвия Петкова“, като същата е била последователно приемана от съдилищата, респ. се е стигало до множество спечелени дела за отнемане на книжка за фалшиво положителна проба за наркотици преди получаването на резултата от кръвната проба. Именно за такъв случай разказваме в днешната публикация.

Отнемане на книжка за фалшиво положителна проба за наркотици – случаят.

Ивайло* бил спрян за рутинна проверка в гр. София от служители на отдел „Пътна полиция“ при Столичната дирекция на вътрешните работи. При проверката на документите на водача и на автомобила не  били констатирани нарушения. Полицейските служители поканили Ивайло да даде проба с тест за установяване употребата на наркотични вещества или техни аналози. Тъй като никога не е употребявал каквито и да било наркотици, се съгласил да бъде изпробван. За негова изненада, обаче, тестът излязъл положителен за тетрахидроканабинол (марихуана).

Вследствие на този резултат от изпробването с Dreger DrugTest 5000, полицейските служители свалили регистрационните табели на автомобила на Ивайло, задържали го за срок до 24 часа, както и издали заповед, с която се постановява отнемане на книжка.

Тъй като Ивайло не бил съгласен с резултата от теста, според който той управлявал автомобила си след употреба на марихуана, поискал да му бъде предоставена възможност да даде биологични проби /кръв и урина/, за да докаже, че не е употребил наркотични вещества. Полицейските служители го придружили до Военно – медицинска академия, където Ивайло дал проби.

След освобождаването си от полицейското управление, Ивайло се свърза с кантората с цел образуване на дело за оспорване на заповедта за задържане, заповедта за свалянето на регистрационните табели и на заповеда за отнемане на книжка.

Любопитно! Към момента на публикуване на настоящата статия заповедта за задържане на Ивайло също е отменена от съда със съдействието на специалистите на кантората.

* С оглед запазване на адвокатската тайна името е променено.

Отнемане на книжка за фалшиво положителна проба за наркотици – решението на съда.

В законоустановения 14-дневен срок, считано от връчване на заповедта за отнемане на книжка беше подадена подробна правно аргументирана жалба, с която твърдим незаконосъобразността на така издадената заповед. В хода на процеса е разпитана сестрата на Ивайло, на която той се обадил непосредствено след извършената проверка с молба да прибере автомобила му. По телефона той ѝ споделил, че пробата му за наркотици е положителна за марихуана, като пред нея също изразил несъгласието си с този резултат и я уведомил, че отива във ВМА, за да даде биологични проби с цел доказване, че не е употребил забранени вещества.

Сестра му също така посочва, че брат ѝ никога не е употребявал наркотици, като положителният му резултат е изненада и за нея самата.

С подробно изложени мотиви съдът отменя заповедта като незаконосъобразна. Основният аргумент на съдебният състав е, че в хода на процеса Ивайло е оборил резултата от теста, като се е явил във ВМА за даване на биологични проби за установяване употребата на наркотични вещества, а изготвената в тази връзка експертиза е показала, че в организма му не е открита нито марихуана, нито какъвто и да било друг наркотик.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Отнемане на книжка за фалшиво положителна проба. Спечелено дело 3

______________________________________________________________________________________________

С други интересни случаи от практиката на кантората, както и с някои от спечелените от нас дела, можете да се запознаете в секция „Новини“.

Повече информация относно защитата срещу незаконосъобразни актове на КАТ, вкл. и незаконосъобразно отнемане на книжка можете да откриете в секцията „Административно право“.

Повече информация относно особеностите на различни видове престъпления и възможностите за защита е достъпна в секцията „Наказателно право“.

Еднолично адвокатско дружество „Силвия Петкова“ е специализирана наказателноправна адвокатска кантора, разполагаща с високо квалифицирани и опитни адвокати, работещи в сферата на наказателното право и административното наказване.

За контакт:

работно време: от понеделник до петък от 10:00 до 18:00 ч.
адрес: гр. София, ул. „Три уши“ № 2, ет. 3
тел. 0885 47 77 57
email: office@petkovalegal.com

ИЛИ

 

No Comments

Leave a Comment