Еднолично адвокатско дружество "Силвия Петкова" разполага с екип от млади, амбициозни и същевременно опитни специалисти в предлаганите сфери на дейност, работещи при спазване на доверие, лоялност, ерудация и персонално внимание към всеки клиент. Ние използваме всички законоустановени средства, за да защитим в максимална степен правата и интересите на нашите доверители.

Copyright 2023 Petkova Legal.

 

Задържане при протест. Отменена заповед от 2 септември 2020 г.

Еднолично адвокатско дружество "Силвия Петкова" > Новини  > Задържане при протест. Отменена заповед от 2 септември 2020 г.

Задържане при протест. Отменена заповед от 2 септември 2020 г.

Надали има български гражданин, който да не си спомня сблъсъците на полицията с протестиращи, искащи оставката на тогавашното правителство, случили се на 2 септември 2020 г. в гр. София на пл. „Независимост“. Тогава за около 126 протестиращи бяха издадени заповеди за полицейско задържане, а самият протест беше прекратен принудително с множество актове на полицейско насилие и прекомерно използване на сила. 

След сериозно забавяне, заради отлагания на делото, поради неявяване на свидетели на полицията, както и несвоевременно предоставяне от страна на прокуратурата на необходимите доказателства, въпреки изричните няколкократни разпореждания на съда, налице е първото решение в полза на задържан протестиращ по едно от няколкото дела, по които поех. 

Обстоятелства около осъщественото полицейско задържане

На 2 септември 2020 г., млада жена присъства на организирания в гр. София протест с искане за оставката на кабинета „Борисов 3“, заедно със свой приятел, като двамата застават на „първа линия“, непосредствено пред полицейските кордони на жандармерията. В някакъв момент настъпва суматоха, в която всички започват да бягат, тъй като жандармерията щурмува площада, удряйки с палки по щитовете си. Започва масово задържане на хора. 

Младата жена е задържана заедно с двама други мъже, като тримата са отведени в посока към Партийния дом, където прекарват повече от два часа без храна, вода или каквито и да било нормални условия, както и без достъп до адвокат. Близките им към този момент все още не са уведомени за задържането им. Това не е и възможно, тъй като заповедите за полицейско задържане са издадени едва след отвеждането им в съответните районни управления на полицията. 

При пристигане в районно управление на Столична дирекция на вътрешните работи е проведен разпит на тримата задържани. Младата жена дава сведения, като отрича да е осъществявала каквито и да било хулигански действия. Същите сведения дава и един от задържаните с нея мъже. Вторият не само, че потвърждава липсата на извършени от него хулигански действия, но и твърди, че е бил пребит без причина от полицаите, които са го задържали. 

Установявания по делото

В хода на делото са разпитани трима свидетели и е представен протокол от преглед на записи от охранителни камери в района на осъщественото спрямо младата жена полицейско задържане, както и видео материали, предоставени от медиите. 

В тези записи действията на младата жена са установени по безспорен начин, като липсва каквото и да било противоправно поведение от нейна страна. Нещо повече, установява се, че тя се опитва да помогне на паднал мъж да се изправи с помощта на друг гражданин.

Въпреки това, тя е била задържана на произволен принцип за „установяване на съпричастност към престъпление по чл. 325 от Наказателния кодекс“ (хулиганство). 

Според решението на съда, липсват каквито и да било доказателства жалбоподателката да е извършила хулигански действия. В този смисъл са и показанията на свидетелите на защитата, които макар и да не са присъствали лично по време на осъщественото спрямо нея полицейско задържане, са видели по медиите видеоклип от него и са я разпознали, като потвърждават липсата на противоправни действия от нейна страна. 

В хода на делото е разпитан и служителят, осъществил полицейско задържане спрямо жалбоподателката. По неговите думи, той също не бил очевидец на извършени хулигански действия от нейна страна. Заповедта за полицейско задържане издал въз основа на твърдения на негови колеги, чийто имена не посочва, че задържаната е правила неприлични жестове към тях. 

В своето решение, с което отменя заповедта за задържане, съдът посочва, че тези показания на полицейския служител, който я е издал, не се подкрепят от събрания по делото доказателствен материал, като приема, че по несъмнен начин е установена липсата на извършени от задържаната агресивни действия срещу граждани или полицейски служители. Поради това, не е налице и никое от предвидените в закона основания за полицейско задържане. 

Текстът на цялото решение може да бъде прочетен по – долу. 

Задържане при протест. Отменена заповед от 2 септември 2020 г. 11
Задържане при протест. Отменена заповед от 2 септември 2020 г. 12
Задържане при протест. Отменена заповед от 2 септември 2020 г. 13
Задържане при протест. Отменена заповед от 2 септември 2020 г. 14
Задържане при протест. Отменена заповед от 2 септември 2020 г. 15

________________________________________________________________
Адв. Силвия Петкова е специалист по наказателно право и права на човека, както и съучредител и председател на Фондация „Мониторинг на политики и нормотворчество“. 

Още интересни теми за спечелени от кантората дела, можете да намерите в секция „Новини“


Адвокатска кантора „Петкова“
гр. София, бул. „Христо Ботев“ № 48, ет. 2, офис 207
работно време: от понеделник до петък от 10:00 до 18:00 ч. 
тел. +359 885 47 77 57 
email: office@petkovalegal.com

No Comments

Leave a Comment