Еднолично адвокатско дружество "Силвия Петкова" разполага с екип от млади, амбициозни и същевременно опитни специалисти в предлаганите сфери на дейност, работещи при спазване на доверие, лоялност, ерудация и персонално внимание към всеки клиент. Ние използваме всички законоустановени средства, за да защитим в максимална степен правата и интересите на нашите доверители.

Copyright 2023 Petkova Legal.

 

Какво се случва с протестиращите от 2-ри септември 2020 г.?

Еднолично адвокатско дружество "Силвия Петкова" > Новини  > Какво се случва с протестиращите от 2-ри септември 2020 г.?

Какво се случва с протестиращите от 2-ри септември 2020 г.?

протестиращите от 2-ри септември

Помните ли протестиращите от 2-ри септември 2020 г. – датата, на която десетки български граждани бяха бити от полицията и арестувани по време на антиправителствените протести? Тогава Георги  Хаджиев, вече бивш директор на Столичната дирекция на вътрешните работи, ги нарече „криминално проявени и ултраси“, опитвайки се по този начин да оправдае безпрецентния полицейски произвол. 

Според сведения на очевидци, агресори и ултраси действително е имало – лица от мъжки пол с черни дрехи, качулки и маски организирано нападнали полицейските кордони, замеряйки ги с камъни, бомбички и стъклени бутилки, но според същите тези сведения те не са били част от протестиращите от 2-ри септември 2020 г. Тези лица така и не бяха установени. 

За сметка на това, вместо да бъдат установени и задържани истинските агресори, бяха осъществени масови задържания на мирни граждани изцяло на случаен принцип. 

Днес ще Ви разкажа историята на петима от тях. 

Как се развиха делата на протестиращите от 2-ри септември 2020 г.?

Полицейско насилие

Едно от битите момичета, присъединило се към протестиращите от 2-ри септември 2020 г.

Т. К. е млада жена с висше образование и чисто съдебно минало, която почти ежедневно участва в летните антиправителствени протести. 2-ри септември 2020 г. не е изключение. Тя отива на протеста с най – добрия си приятел. В момента, в който започва щурмът на жандармерията, тя и мъжът са в непосредствена близост до полицейския кордон пред Президентството. Усещайки настъпващата суматоха, двамата решават да се изтеглят, но биват настигнати от полицаите. Най – добрият ѝ приятел е свален на земята и жестоко пребит, а на записите от камерите, поставени на фасадата на сградата на Президентството, се вижда как Т. с помощта на друг мъж се опитват да изнесат пострадалия ѝ приятел от пътя на жандармеристите. 

На втори запис се установява как Т. разговаря с други две жени, които са част от протестиращите от 2-ри септември 2020 г. Трите са далеч от жандармерията. В един момент на записа се виждат двама полицаи, които водят пребития приятел на Т. към сградата на бившия партиен дом. Тя тръгва след него, опитвайки се да установи контакт, но други двама полицейски служители я пресрещат и хващайки я под всяка мишница, я изтласкват на тротоара пред музея. Появява се трети полицай и след кратък разговор, тримата я обграждат и повалят на земята без никаква причина. 

На фона на видеозаписа се чува мъжки глас, който крещи „Бият жени! Бият една българска майка!“, насочвайки камерата в посоката, в която Т. е обградена от полицаите. На видеото се вижда как те я изправят и също я отвеждат в посока бившия партиен дом. 

Срещу нея е издадена заповед за задържане, в която е записано, че Т. е задържана за установяване на съпричастност към извършени хулигански действия. Заповедта е оспорена пред съда. В хода на делото е разпитан полицейският служител, извършил задържането, който твърди, че Т. правила неприлични жестове към колегите му. Тези показания, обаче, съдът преценява като  „обслужващи наложителността от издаване на заповед за задържане“ и отказва да ги кредитира, допълвайки че те са в противоречие с останалия доказателствен материал. 

В своето решение, с което обявява задържането на Т. за незаконно, съдът установява, че тя не само, че не е извършила никакви противоправни действия, а точно обратното, опитвала се е да помогне на пострадал гражданин. Решението е влязло в сила.

 

Какво се случва с протестиращите от 2-ри септември 2020 г.? 5

Един от протестиращите от 2-ри септември 2020 г., нарушил физическата неприкосновеност на полицай

Н. М. е млад мъж с чисто съдебно минало, който решил да се присъедини към протестиращите от 2-ри септември 2020 г. По време на протеста забелязал появата на групи от хора с черни дрехи, качулки и маски, които организирано нападали полицейските кордони с павета, бомбички и стъклени бутилки и също толкова организирано се изтегляли. 

За да избегне нараняване, Н. решил да се отдалечи от агресорите и от настъпващите жандармеристи, побягвайки към една от улиците в района на Президентството. Докато се опитвал да се оттегли, обаче, бил спънат от неизвестно за него лице, а когато паднал, върху него се хвърлили двама жандармеристи, които го притиснали към земята и му поставили белезници. Според полицейските служители Н. бил част от група от 30 души. Твърдят, че са видяли, че именно той хвърля камъни по жандармерията, опитва се да пробие кордона и удря с ръце по полицейските щитове. Издадено му е и наказателно постановление за това, че „нарушил физическата неприкосновеност“ на полицай.  

Н. оспорва задържането си, а в хода на делото се установява, че липсват каквито и да било фактически основания Н. да бъде задържан. Казано по – просто това означава, че Н. изобщо не е извършвал противоправни действия. Решението е влязло в сила. 

Протести

Мъжът с трансперанта

Сред протестиращите от 2-ри септември 2020 г. е и Д. Ж. – мъж с чисто съдебно минало. Посетил протеста със свой приятел. Двамата държали трансперант и викали „Оставка!“ пред сградата на БНБ. 

В един момент Д. забелязал група мъже с черни дрехи, качулки и маски, които замеряли полицията с яйца и бомбички. Самият той бил уцелен няколкократно. Тъй като настъпила суматоха, Д. хвърлил трансперанта в произволна посока и двамата мъже побягнали, опитвайки се да се отдалечат от пътя на жандармерията. Според полицейския служител, извършил задържането, Д. го е замерил с трансперанта, допускайки по този начин нарушение на обществения ред.

Д. е оспорил законосъобразността на задържането си, като съдът констатира, че в издадената заповед не са посочени никакви фактически основания, които да го обосновават. Задържането е обявено за незаконно. 

Момчето, което е било на две места едновременно

М. П., с чисто съдебно минало, се присъединил към протестиращите от 2-ри септември 2020 г., заедно със свой приятел, като за времето от около 19:00 ч. до 22:00 ч. двамата се движили в района между БНБ и Народния театър. 

Историята на М. е напълно идентична с историите, описани по – горе – когато напрежението ескалирало и започнал щурмът на жандармерията, той решил да се отдалечи от тълпата и от полицията, като побягнал по улицата между БНБ и Народния театър. Според твърденията на служителите на МВР, М. е част от група от 4-ма души, които хвърляли предмети срещу полицията. Впоследствие се оказва, че в тази „група“ са включени неговият приятел, както и две непознати за него лица. Твърди се, че е задържан пред сградата на бившия партиен дом, а срещу него е образувано досъдебно производство за хулиганство.

Приятели на М. попадат на видеоклип, публикуван от датски журналист, запечатал задържането му. На видеото се вижда как М. е застанал до паркиран автомобил на улицата между БНБ и Народния театър, относително далеч от сградата на бившия партиен дом, където полицаите твърдят, че са го задържали. Около него няма тълпа, няма и полиция. Не се вижда някой да извършва някакви противоправни действия. Той самият просто стои до паркирания автомобил. 

Камерата на датския журналист запечатва движението на жандармерията, показвайки как иззад ъгъла на сграда изскачат няколко униформени полицаи, които се затичват към стоящия до паркирания автомобил М. и достигайки го, го повалят на земята, поставят му белезници и го отвеждат. 

В хода на досъдебното производство са разпитани полицейските служители, които са осъществили задържанията, но нито един от тях не разпознава М. като лице, извършило каквито и да било противоправни действия.

Досъдебното производство е прекратено. 

 

Претърсване от полиция

Особено "агресивният" мъж сред протестиращите от 2-ри септември 2020 г.

Е. И., с чисто съдебно минало, също е сред протестиращите от 2-ри септември 2020 г., които бяха незаконно задържани. Неговата история, обаче, е изключително любопитна, защото му бе повдигнато обвинение за извършване на непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, които по своето съдържание се отличават с изключителна дързост – квалифицирано хулиганство, наказуемо с до пет години лишаване от свобода. 

Той беше задържан първоначално за 24 часа с полицейска заповед, а впоследствие и за допълнителни 48 часа с прокурорско постановление, като беше внесено искане за постоянното му задържане под стража. По искането районният съд взе мярка за неотклонение „гаранция в пари“ в размер на 600 лв. Софийски градски съд, обаче, отмени тази мярка и взе най – леката, а именно „подписка“. 

Според прокуратурата, Е. И. хвърлял стъклени бутилки и части от павета и отправял обидни реплики към полицейските служители, като обвинението се основава на показанията на двамата полицаи, които са го задържали. По досъдебното производство бяха прегледани записи от камерите в района, в който е имало струпване на протестиращите от 2-ри септември 2020 г. и където имаше данни Е. И. да се е намирал към момента на задържането си. На тези записи, той не беше установен. 

В съдебното заседание същите тези полицейски служители бяха разпитани отново. 

Първият от тях практически се отказа от показанията си, дадени на досъдебното производство, като на въпросите на защитата даде уклончиви отговори, достигайки до там в крайна сметка да потвърди, че не може да посочи дали Е. И. е извършил каквито и да било противоправни действия. Нещо повече, дори не си спомнял срещу него да са хвърляни бутилки и павета или пиротехнически средства. 

Вторият полицейски служител твърдеше, че не си спомня конкретни лица, които са обиждали полицаите и са хвърляли предмети срещу тях, нито пък визуално познава Е. И., но пък едновременно с това си спомня как го е видял да вади павета и да ги хвърля срещу полицаите.

В хода на процеса прокуратурата се отказа да поддържа обвинението, поради това, че показанията на полицейските служители са изключително уклончиви, а те самите не са били сигурни, че Е. И. действително е извършил вменените му деяния. 

Логично, показанията на полицейските служители не бяха кредитирани от съда, а присъдата на Е. И. е оправдателна. Също така към момента е влязла в сила. 

В заключение

Това са историите само на петима души от протестиращите от 2-ри септември 2020 г., но те си приличат с останалите – десетки невинни хора бяха задържани. Година и половина по – късно не е известно да са установени истинските виновници за агресията срещу полицията. Година и половина по – късно не е известно да са установени и тези, които разпоредиха полицейското насилие и полицейския произвол срещу протестиращите от 2-ри септември 2020 г. 

Но година и половина по – късно стана ясно, че предстоят серия от дела за обезщетяване на пострадалите от този произвол. Сметката, обаче, ще бъде платена от същите тези незаконно задържани протестиращи и от всички български граждани.

______________________________________________________________________

Още интересни случаи и спечелени от кантората дела, можете да намерите в секция „Новини“.  

Еднолично адвокатско дружество „Силвия Петкова“ предоставя специализирана правна помощ при полицейски произвол, незаконно задържане и повдигнато обвинение за извършено престъпление. 

За контакт:
работно време: от понеделник до петък от 10:00 до 18:00 ч. 
адрес: гр. София, ул. „Три уши“ № 2, ет. 3
тел. 0885 47 77 57 
email: office@petkovalegal.com

Консултации по телефон и на място в кантората се извършват с предварително записан час. 

Какво се случва с протестиращите от 2-ри септември 2020 г.? 6

No Comments

Leave a Comment