Еднолично адвокатско дружество "Силвия Петкова" разполага с екип от млади, амбициозни и същевременно опитни специалисти в предлаганите сфери на дейност, работещи при спазване на доверие, лоялност, ерудация и персонално внимание към всеки клиент. Ние използваме всички законоустановени средства, за да защитим в максимална степен правата и интересите на нашите доверители.

Copyright 2023 Petkova Legal.

 

Психически тормоз от съседи. Спечелено дело

Еднолично адвокатско дружество "Силвия Петкова" > Договорно право  > Психически тормоз от съседи. Спечелено дело

Психически тормоз от съседи. Спечелено дело

Психически тормоз от съседи

Осъществяването на психически тормоз от съседи чрез вдигане на шум, несъобразяване с правилата за съблюдаване на обществения ред и чрез прояви на неуважение към правилата на етажната собственост е една от най – често срещаните причини клиенти да се обръщат към нас за помощ. 

Именно за един такъв случай ще Ви разкажем днес, в който с наша помощ, съдът осъди съседи – нарушители да платят обезщетение на пострадал от множеството нарушения на обществения ред, извършени от тях. 

Психически тормоз от съседи. Казусът

Млад мъж и неговото семейство са подложени под непрестанен психически тормоз от съседи, живущи на долния етаж, които регулярно нарушават обществения ред в етажната собственост чрез шумни скандали и бой, вкл. и след 22:00 ч. 

Мъжът се опитва, в продължение на почти две години да води конструктивен диалог със съседите си, но без резултат. Виковете, скандалите, ругатните, удрянето на врати, хвърлянето на предмети и боят между въпросните съседи не спира. Както той, така и останалите живущи многократно са подавали сигнали в полицията за нарушаване на обществения ред, а самите нарушители са били многократно предупреждавани да спазват реда в сградата от страна на полицейските служители. 

В крайна сметка мъжът, който има и две малки деца, отказва да търпи повече така упражнявания над него и семейството му психически тормоз от съседи, като завежда дело за обезщетение срещу своите съседи по реда на Закона за задълженията и договорите.  

Ответниците по делото завеждат срещу него насрещен иск, също за упражнен от негова страна психически тормоз, като се обосновават с това, че той непрекъснато ги следял и непрекъснато им правил забележки, без да има причина за това. Твърдят, че вследствие на упражнения от мъжа психически тормоз по отношение на нарушителите, един от тях е развил психическо заболяване. 

Психически тормоз от съседи

Решението на съда

Съдът уважава искането на младия мъж за присъждане на обезщетение в негова полза за осъществен психически тормоз от съседи, като обръща внимание, че ответниците, нарушавайки обществения ред в сградата са осъществили противоправно поведение, което се намира в пряка причинно – следствена връзка с настъпилите за мъжа вреди, а именно безсъние, нервно напрежение, загуба на време за подаване на сигнали и за опити за водене на конструктивен диалог, загуба на работоспособност и др. 

Съдът приема, че от събраните по делото доказателства поведението, което съдът приема като осъществен психически тормоз от съседи, е безспорно доказано. 

Също така, съдът отхвърля исковете на нарушителите, с които те претендират обезщетение от пострадалия под предтекст, че неговите постоянни забележки, насочени към спазване на реда в сградата, са довели до чувство на преследване, поради което единият от нарушителите е развил психическо заболяване, за което по делото бяха приложени съответните документи. 

Съдът не прие тези аргументи на първо място, поради факта, че както се оказа от приложените по делото материали, че въпросното психическо заболяване датира далеч преди изобщо между страните да възникне някакъв конфликт. 

На второ място, подобен иск е неоснователен, тъй като обезщетение може да се търси само за осъществено противоправно поведение, което да може да бъде квалифицирано като психически тормоз от съседи. В случая, желанието на младия мъж нарушаването на реда в етажната собственост да бъде прекратено, изразено чрез регулярно правене на забележки към нарушителите да спазват правилата, по никакъв начин не може да се възприеме като противоправно поведение. Напротив. То е насочено именно към защита на неговите лични права, както и на правата на семейството му, а и на останалите живущи в сградата. 

Нарушителите бяха осъдени да заплатят на мъжа и направените по делото разноски за държавни такси и адвокатски хонорари, съобразно уважената част от иска. 

Извлечение от решението на съда с обезличени лични данни, можете да прочетете по – долу. 

Психически тормоз от съседи. Спечелено дело 13
Психически тормоз от съседи. Спечелено дело 14
Психически тормоз от съседи. Спечелено дело 15
Психически тормоз от съседи. Спечелено дело 16
Психически тормоз от съседи. Спечелено дело 17

_________________________________________________________________

Още интересни казуси по спечелените със съдействието на кантората дела, можете да намерите в секция „Новини“

Адвокатска кантора „Петкова“ предоставя специализирана правна помощ по дела за непозволено увреждане, в т.ч. и при осъществен психически тормоз от съседи. 

За контакт:
работно време: от понеделник до петък от 10:00 до 18:00 ч. 
адрес: гр. София, бул. „Христо Ботев“ № 48, ет. 2, офис 207
тел. 0885 47 77 57 
email: office@petkovalegal.com

Психически тормоз от съседи. Спечелено дело 18

8 Comments

 • Мими
  Отговор 26.07.2021 at 21:46

  Като чета , все едно виждам моята ситуация в която съм поставена , в присъствието на наркомани до мен и борейки се с все сила, ако и да е невъзможно. Невъзможността идва от факта, че съседите от долу се наслаждават и не искат да се занимават, като по този начин, макар и поставена в същата ситуация, аз оставам без свидетели. Какво да направя, как да постъпя в този случай? При въпросния господин свидетели са му съседите, при нас входа се управлява от 80 годишен човек, който нищо не прави, а половината вход са му връстници и го подкрепят. И така, аз нямам опора и се боря сама с наркомани. Моля за съвет, адвокат Петкова.

  • адв. Силвия Петкова
   Отговор 28.07.2021 at 12:12

   Здравейте.
   Доказването на психически тормоз не става само със свидетелски показания. Доказателства за противоправно поведение могат да бъдат сигнали до полицията, протоколи за предупреждение, разпит на полицейски служители, които са се отзовавали на подадени сигнали и много други.
   Подробното разглеждане на казуси и консултирането относно възможности за защита от страна на специалисти на кантората става след предварително записан час на тел. 0885 47 77 57 при работно време от понеделник до петък от 10:00 до 18:00 ч.
   Поздрави,
   адв. Силвия Петкова


   Адвокатска кантора “Петкова”
   За контакт:
   тел. 0885 47 77 57
   email: office@petkovalegal.com

 • Този Закон важи ли за господарите домоДиктатори. На събрание се разбираме едно не прави протокол после прави друго. Като повдигнах въпроса си прави фалшив протокол, младежа от полицията който ме предупреждаваше установява, че сме се разбрали за едно а господаря прави друго ама аз виновен. Отделно другите му прегрешения в техническата област понеже не му се налага да спазва никакви правила а работи в ЧЕЗ. Демек на него трябва да се оплачеш ако някой свърже консуматор към електромера ти. http://elektromer.free.bg/brava/1.htm

  • адв. Силвия Петкова
   Отговор 28.07.2021 at 12:09

   Здравейте.
   Законите на Република България се прилагат еднакво за всички лица, пребиваващи на нейна територия. Установяването на неистинността на протоколите от решения на общи събрания, както и тяхната незаконосъбразност се установява по съдебен ред.
   Подробното разглеждане на казуси и консултирането относно възможности за защита от страна на специалисти на кантората става след предварително записан час на тел. 0885 47 77 57 при работно време от понеделник до петък от 10:00 до 18:00 ч.
   Поздрави,
   адв. Силвия Петкова


   Адвокатска кантора “Петкова”
   За контакт:
   тел. 0885 47 77 57
   email: office@petkovalegal.com

 • Ивелина Динкова
  Отговор 19.06.2023 at 20:21

  Бихте ли се ангажирали с подобно дело извън София?

 • Юлия Стоева
  Отговор 26.07.2023 at 10:41

  Здравейте!
  Имам съсед, който от години ремонтира в двора си стари коли внесени от чужбина. Ремонтът е съпроводен от постоянен шум и мръсни газове .
  Когато му направя забележка, че съм на двора или са ми отворени прозорците и не искам да дишам мръсен въздух, спира за кратко или изкарва колата на тротоара.
  Опитах да говоря с него, почти ми се скара, че ремонтирал колата на сина си ( беше лъжа) и други коли нямало.
  А, в двора му винаги са между 2 и 4 и шумът и газовете са постоянни.
  Какво мога да направя? Иска ми се да не влизам в конфликт, но положението е нетърпимо.

Leave a Comment