Еднолично адвокатско дружество "Силвия Петкова" разполага с екип от млади, амбициозни и същевременно опитни специалисти в предлаганите сфери на дейност, работещи при спазване на доверие, лоялност, ерудация и персонално внимание към всеки клиент. Ние използваме всички законоустановени средства, за да защитим в максимална степен правата и интересите на нашите доверители.

Copyright 2023 Petkova Legal.

 

Сваляне на номера за фалшиво положителна проба за наркотици. Спечелено дело

Еднолично адвокатско дружество "Силвия Петкова" > Административно право  > Сваляне на номера за фалшиво положителна проба за наркотици. Спечелено дело

Сваляне на номера за фалшиво положителна проба за наркотици. Спечелено дело

Сваляне на номера

В последните две години сериозно зачестиха случаите на фалшиво положителни проби за наркотици, като във всички случаи полицейските служители пристъпват към сваляне на номера, отнемане на книжка и задържане, а в повечето случаи се прибягва до претърсване на автомобили и лични обиски. Не е изключение да се извършват и претърсвания в жилищата на проверяваните водачи.

Еднолично адвокатско дружество „Силвия Петкова“ е първата в страната адвокатска кантора, спечелила дело за обезщетение за фалшиво положителна проба за наркотици за сваляне на номера и отнемане на книжка. Това се случи след окончателно решение на Върховния административен съд. Оттогава, кантората е образувала повече от десет такива дела из цялата страна.

Днес споделяме и поредния резултат в полза на наш клиент, на когото бе присъдено обезщетение, поради това, че полицейските служители незаконно пристъпили към сваляне на номера след фалшиво положителна проба за наркотици.

Сваляне на номера за фалшиво положителна проба за наркотици – случаят.

Боян* управлявал личния си автомобил в гр. София, когато бил отбит от движение от полицейски служители, които го уведомили, че следва да бъде изпробван за употреба на алкохол и наркотични вещества. Боян се съгласил, тъй като никога в живота си не е упоребявал каквито и да било наркотици, а алкохол пиел изключително рядко.

Резултатът от пробата му за алкохол била отрицателна, но за негова изненада, тестът за наркотични вещества показал наличие на амфетамин. Боян бил задържан. Полицейските служители осъществили сваляне на номера и отнемане на книжка, а самият Боян бил задържан за срок до 24 часа. Той, обаче, изразил несъгласието си с резултатите от теста за наркотични вещества и незабавно поискал да бъде придружен до ВМА, за да даде биологични проби, за да докаже, че не е извършил престъпление.

По негово искане, полицейските служители го придружили до ВМА, където Боян дал кръв и урина. На следващия ден, след като бил освободен, си направил тест в независима лаборатория, от който било видно, че в организма му не са открити наркотични вещества.

Седмица по – късно получил и резултата си от изследването във ВМА, което също показвало, че той не е употребил наркотици. До фактическото връщане на регистрационните табели на автомобила и на книжката му изминали още около два месеца.

В рамките на законоустановения срок за обжалване на заповедите за сваляне на номера и отнемане на книжка, Боян оспорил тяхната законосъобразност, а няколко месеца по – късно, те бяха отменени от административния съд.

* С оглед запазване на адвокатската тайна, името е променено.

Сваляне на номера за фалшиво положителна проба за наркотици – решението на съда

Разполагайки с решението, с което се признава, че пристъпването към сваляне на номера преди получаване на резултата от биологичната проба, е незаконно, Боян завежда претенцията си срещу Столична дирекция на вътрешните работи със съдействието на Еднолично адвокатско дружество „Силвия Петкова“. В иска си той претендира заплащането на обезщетение за неимуществените вреди, които е претърпял, вследствие на оставането си без автомобил вследствие на осъщественото сваляне на номера.

Основната вреда за Боян се състои в това, че като управител на собствен бизнес се нуждае от автомобила си, тъй като пътува много както из града, така и извън него. Осъщественото сваляне на номера на автомобила му довело до невъзможност да осъществява нормално управленските си функции по контрол върху обектите, които дружеството му притежава, вследствие на което бизнесът му реализирал известни загуби. Този факт, от своя страна, довел до това, че Боян започнал да става изнервен и да има проблеми със съня.

Така претърпените от него вреди бяха безспорно доказани в хода на процеса, съответно съдът уважи претенцията му за присъждане на обезщетение.

Сваляне на номера за фалшиво положителна проба за наркотици. Спечелено дело 3

 

 

 

 

_______________________________________________________________________________________________________

Повече интересни случаи от работата на кантората, можете да откриете в секция „Новини“.

Еднолично адвокатско дружество „Силвия Петкова“ е единственото в страната адвокатско дружество, специализирано в представителството по дела за обезщетения за фалшиво положителни проби за наркотици.

За контакт:
работно време: от понеделник до петък от 10:00 до 18:00 ч.
адрес: гр. София, ул. „Три уши“ № 2, ет. 3
тел. 0885 47 77 57
email: office@petkovalegal.com

ИЛИ 

No Comments

Leave a Comment