Свободата на придвижване
Медии

Свободата на придвижване и неплатените глоби

В предаването „Студио Хъ“ водещият Тошко Йорданов и адв. Силвия Петкова обсъждат законосъобразността на отнемането на книжки, заради неплатени глоби, както и засяга ли това действие свободата на придвижване. 
Вижте във видеото. 

Ограничава ли се свободата на придвижване чрез отнемане на книжка за неплатена глоба?

Според адв. Силвия Петкова, в случаите, в които книжката се отнема, заради неплатени глоби към Министерството на вътрешните работи, свободата на придвижване е обект на сериозно фактическо ограничение, когато това се прави на граничните  – контролно пропускателни пунктове. 

Тя посочва, че упражняването на свободата на придвижване не подлежи на ограничения, освен тези, които са предвидени в закон и необходими в едно демократично общество в интерес на националната или обществената сигурност, за поддържане на обществения ред, за предотвратяване на престъпления и за защита на здравето и морала или правата и свободите на другите.

Адвокат Петкова, обаче, обръща внимание и на факта, че дори и дадена забрана да е предвидена в закон, това не я прави задължително законосъобразна. Това се получава в случаите, в които тази забрана противоречи на международен акт, като напр. Европейската конвенция за защита правата на човека

________________________________________________________

Още интересни участия, интервюта и коментари на адв. Силвия Петкова, можете да намерите в секция „Медии“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *