Еднолично адвокатско дружество "Силвия Петкова" разполага с екип от млади, амбициозни и същевременно опитни специалисти в предлаганите сфери на дейност, работещи при спазване на доверие, лоялност, ерудация и персонално внимание към всеки клиент. Ние използваме всички законоустановени средства, за да защитим в максимална степен правата и интересите на нашите доверители.

Copyright 2023 Petkova Legal.

 

Телесна повреда при побой. Обвинение и защита

Еднолично адвокатско дружество "Силвия Петкова" > Наказателно право  > Телесна повреда при побой. Обвинение и защита

Телесна повреда при побой. Обвинение и защита

Телесна повреда при побой

Физическата саморазправа при възникнал словесен конфликт или конфликт на пътя е сред най – често срещаните причини да се стигне до нанасяне на телесна повреда при побой и до повдигане на обвинение за такова деяние. В зависимост от степента на ескалация на конфликта се стига и до нанасяне на различна по степен телесна повреда – лека, средна или тежка.

Не са редки и случаите, в които нападнатият, с цел да се защити от друго агресивно лице, му нанася някакво увреждане, вследствие на което именно на него се повдига обвинение за причинена телесна повреда при побой.

Както при всяко едно престъпление, предвидено в Наказателния кодекс, линията на защита се изгражда за всеки конкретен случай, според конкретните обстоятелства по него, но съществуват общи положения и именно тях ще обсъдим в днешната статия, както и ще разкажем няколко интересни казуси от работата ни като адвокати по наказателно право в Еднолично адвокатско дружество „Силвия Петкова“.

СЛУЧАИ ОТ РАБОТАТА НА КАНТОРАТА ПРИ ЗАЩИТА НА ОБВИНЯЕМИ ЗА НАНЕСЕНА ТЕЛЕСНА ПОВРЕДА ПРИ ПОБОЙ

Първият случай касае обвинение за нанесена средна телесна повреда при побой.

Николай* се прибира от работа привечер с автомобила си. Кварталът му е малък и с тесни улички, от двете страни на които има паркирани други автомобили. Поради тази причина той кара много бавно. При завой към паркинга на блока му, иззад паркиралите коли изскача внезапно мъж с детска количка пред себе си, заради което Николай се налага да натисне рязко спирачки и да спре. Мъжът започва да се кара с Николай и да го обижда, на което той отвръща също с обиди. Мъжът оставя детската количка в средата на пътното платно, отваря вратата на автомобила на Николай, нахвърля се върху него и започва да му нанася удари в лицето и в гърдите, продължавайки обидите и псувните по негов адрес.

Николай успява да се измъкне от автомобила, избутвайки мъжа, който продължава да нанася ударите. За да се опита да прекрати нападението, Николай замахва също към лицето на мъжа и му нанася само един удар, който довежда до счупване на кост в челюстта на нападателя му. Срещу Николай е повдигнато обвинение за нанасяне на средна телесна повреда при побой.

Вторият случай касае обвинение за нанасяне на тежка телесна повреда при побой.

Валентин е млад мъж, който живее със семейството си в поначало спокоен квартал. Стар познайник на полицията, обаче, всяка нощ тормози квартала, крещейки всякакви нецензурни думи и псувни след употреба на масивни количества алкохол.

Случаят се разиграва в поредната такава нощ, в която пияният крещи и псува, ходейки полугол из квартала. Валентин и съпругата му Камелия излизат на терасата и наблюдават пияния, който лежи по тротоара полугол, става, ходи на зиг – заг, пак пада и така в продължение на няколко минути. От други тераси се чуват викове на други ядосани съседи, отправени към пияния.

Валентин решава да слезе и да помогне на пияния да се прибере вкъщи. Пред входа се оказва, че има още двама души, които се опитват да успокоят пияния и да го убедят да се прибере. Когато тримата мъже се опитват да го хванат, той прави опит да избяга, но се спъва в шахта и пада по лице, получавайки сериозни охлузвания. Пияният започва да вика за помощ с думите „Убиват ме!“. От съседния магазин някой вика полиция и линейка, а Валентин и тримата мъже се отказват да правят повече опити, тъй като пияният е неконтролируем и в истерия, съответно се отдръпват настрани, за да изчакат компетентните органи.

Не след дълго, на място пристига екип на полицията, както и линейка. Медиците преглеждат пияния, промиват и превързват раните без да констатират някакви сериозни увреждания, а един от полицаите го отвежда до дома му.

Валентин и останалите се прибират вкъщи, забравяйки за случая. Десет дни по – късно полиция нахлува в дома на Валентин. Провежда се претърсване и изземване, а той е задържан. Оказва се, че родителите на пияния са подали сигнал в прокуратурата за това, че след случая той е спрял да вижда с едното око, а съсед на Валентин, с когото са в лоши отношения, е посочил, че го е видял да нанася множество удари в лицето на пияния.

На Валентин е повдигнато обвинение за нанасяне на тежка телесна повреда при побой и той прекарва 7 месеца под домашен арест.

* С оглед запазване на адвокатската тайна, имената са променени.

Телесна повреда при побой. Обвинение и защита 2

ВИДОВЕ ТЕЛЕСНА ПОВРЕДА ПРИ ПОБОЙ

Наказателният кодекс урежда три вида телесни повреди – тежка, средна и лека.

Тежка телесна повреда е налице тогава, когато на пострадалия са причинени някоя от следните последици:
1. продължително разстройство на съзнанието (напр. амнезия). Подобни нарушения се причиняват най – често при сериозни травми на мозъка;
2. постоянна слепота с едното или с двете очи;
3. постоянна глухота;
4. загуба на речта;
5. детеродна неспособност (стерилитет);
6. обезбразяване, което причинява завинаги разстройство на речта или на сетивен орган. „Завинаги“ означава, че последиците са необратими от медицинска гледна точка;
7. загуба на единия бъбрек, слезката или на крило на белия дроб;
8. загуба или осакатяване на крак или ръка;
9. постоянно общо разстройство на здравето, опасно за живота (напр. епилепсия). Този вид нарушение също се причинява от травма на мозъка.

За причиняване на тежка телесна повреда при побой, законът предвижда наказание лишаване от свобода от три до десет години.

Средна телесна повреда е причинена, когато са налице едно или повече от следните увреждания:
1. трайно отслабване на зрението или слуха;
2. трайно затрудняване на речта, на движението на крайниците, снагата или врата (т.е. счупване на ръка, крак, таз или врат), на функциите на половите органи без причиняване на стерилитет.

Тук „трайно“ не означава необратимо. Обстоятелството, че чрез подходяща медицинска намеса това отслабване е отстранено, а пациентът се е възстановил напълно, не променя характера на телесната повреда;

3. счупване на челюст или избиване на зъби, без които се затруднява дъвченето или говоренето;
4. обезобразяване на лицето или на други части от тялото;
5. постоянно разстройство на здравето, неопасно за живота (напр. счупване на носа, вследствие на което се затруднява дишането) или разстройство на здравето, временно опасно за живота (напр. мозъчно сътресение със загуба на съзнание);
6. наранявания, които проникват в черепната, гръдната и коремната кухина. Тези наранявания се получават при нападение с остри предмети.

За причиняване на средна телесна повреда при побой законът предвижда наказание лишаване от свобода до шест години.

Лека телесна повреда е налице във всички случаи, които не попадат в гореизброените последици. Наказанията са лишаване от свобода до две години или пробация, когато причинената лека телесна повреда при побой е довела до разстройство на здравето (напр. синини и охлузвания). Когато е причинена лека телесна повреда без разстройство на здравето (напр. ударен е шамар), наказанието е до шест месеца лишаване от свобода или пробация, или глоба от сто до триста лева.

В случаите, в които пострадалият веднага е отвърнал с удар, който също представлява лека телесна повреда, и двамата участници в сбиването могат да бъдат освободени от наказателна отговорност.

ВАЖНО!!! При нанесена лека телесна повреда при побой, пострадалият може да защити правата си като подаде тъжба пред съда. Това е разликата със средната и тежката телесна повреда, които се преследват чрез подаване на сигнал до прокуратурата.

ЗАЩИТА ПРИ НАНАСЯНЕ НА ТЕЛЕСНА ПОВРЕДА ПРИ ПОБОЙ

Както отбелязахме по – горе, линията на защита се изгражда за всеки конкретен случай, според конкретните обстоятелства по него.

Няколко са най – често срещаните причини да се постигне оправдателна присъда или по – ниско по размер на наказание, вследствие на преквалификация на увреждането.

На първо място, възможно е да не може да се докаже авторството на деянието. Така, в случая на Валентин, описан по – горе, показанията на свидетеля, с когото той е в лоши отношения, не може да обоснове осъждането му, когато нито едно друго доказателство не сочи той да е нанесъл побоя над пияния.

На второ място, възможно е, както в случая на Николай, телесната повреда да е нанесена с цел защита срещу първоначално нападение. В този случай законът постановява, че е налице „неизбежна отбрана“ (наричана неправилно „неизбежна самоотбрана“ или само „самоотбрана“) и нанеслият телесна повреда при побой не носи наказателна отговорност изобщо.

На трето място, възможно е увреждането да е неправилно квалифицирано от медицинска гледна точка. Най – сериозни проблеми при квалификацията се срещат при счупване на носа, когато трябва да се определи дали е причинено затруднение на дишането. По подобен начин стоят нещата, когато е налице мозъчно сътресение при определянето дали има загуба на съзнание. Определянето на тези обстоятелства, обаче, е изключително важно, тъй като в първия случай е налице средна телесна повреда, а във втория – лека.

На следващо място, възможно е да са налице обстоятелства, които насочват към извод, че пострадалият сам е предизвикал дееца със свое неправомерно поведение. В този случай може да се изследва и т.нар. „физиологичен афект“, а установяването му може да послужи за налагане на по – ниско по размер наказание.

Такова по – леко наказание може да се наложи и когато след нанасяне на телесна повреда при побой, деецът е извикал линейка или сам е закарал пострадалия в болница.

В заключение

Всъщност, възможните хипотези за постигане на оправдателна присъда при повдигнато обвинение за причиняване на телесна повреда при побой или за налагане на по – леко наказание са толкова, колкото са и самите случаи на такова деяние.

В тези случаи, ангажирането на квалифициран и опитен адвокат по наказателно право, може да окаже от изключително значение за правилното провеждане на наказателния процес.

______________________________________________________________________

Още теми, свързани с правата и задълженията на обвиняемите и подсъдимите за извършено престъпление, можете да намерите в секцията „Наказателно право“.

Еднолично адвокатско дружество „Силвия Петкова“ предоставя квалифицирана правна помощ от опитни адвокати по наказателно право в полза както на обвиняеми за нанасяне на телесна повреда при побой, така и на пострадали от такива престъпления.

За контакт:
работно време: от понеделник до петък от 10:00 до 18:00 ч.
адрес: гр. София, ул. „Три уши“ № 2, ет. 3
тел. 0885 47 77 57
email: office@petkovalegal.com

Консултации по телефон и на място в кантората се предоставят само с предварително записан час.

2 Comments

Leave a Comment