Еднолично адвокатско дружество "Силвия Петкова" разполага с екип от млади, амбициозни и същевременно опитни специалисти в предлаганите сфери на дейност, работещи при спазване на доверие, лоялност, ерудация и персонално внимание към всеки клиент. Ние използваме всички законоустановени средства, за да защитим в максимална степен правата и интересите на нашите доверители.

Copyright 2023 Petkova Legal.

 

Наказателна отговорност за управление на тротинетки

Еднолично адвокатско дружество "Силвия Петкова" > Медии  > Наказателна отговорност за управление на тротинетки

Наказателна отговорност за управление на тротинетки

Управление на тротинетки

Специалистът по наказателно право и права на човека, адв. Силвия Петкова коментира въпроса съществува ли възможност за ангажиране на наказателна отговорност за управление на тротинетки под въздействието на алкохол и/или наркотични вещества, както и в случай, на липсваща регистрация в КАТ и правоспособност за управление, като разказва за случаи от практиката си. 

Вижте повече във видеото. 

Възможно ли е да се носи наказателна отговорност за управление на тротинетки без книжка, без регистрация и след употреба на алкохол и/или наркотични вещества?

Според адв. Силвия Петкова такава възможност липсва, особено при новата уредба в Закона за движението по пътищата, съобразно който повечето тротинетки представляват индивидуално електрическо превозно средство, а не МПС. Именно, поради тази причина, за управление на тротинетки не се изисква правоспособност, нито регистрация в КАТ, а в случай че бъде констатирана употреба на алкохол и/или наркотични вещества, то санкцията е административна и е в размер на 20 лв. 

Адв. Петкова, обаче, обръща внимание, че когато става въпрос за по – мощните тротинетки, с конструктивна максимална скорост над 25 км/ч, които са снабдени с място за сядане с референтна точка на седене над 54 см, трябва да се преценява за всеки конкретен случай дали тази тротинетка влиза в обхвата на определението за МПС или не, както и дали на нейния водач са предоставени всички необходими документи за регистрация. 

________________________________________________________

Още интересни участия, интервюта и коментари на адв. Силвия Петкова можете да намерите в секция „Медии“

No Comments

Leave a Comment