Адв. Петкова за отговорността на президента 5
Медии, Наказателно право

Адв. Петкова за отговорността на президента

Една от актуалните теми за изминалите две седмици беше темата за отговорността на президента. Тя беше повдигната от главния прокурор пред Конституционния съд, който скорострелно образува конституционно дело. Повод за питането станаха разпространени от прокуратурата разговори, записани чрез използване на специални разузнавателни средства, в които участва българския президент. Според главния прокурор е налице необходимост от тълкуване на конституционната разпоредба, уреждаща процедурата за ангажиране на отговорност на президента. По покана на BSTV адв. Силвия Петкова коментира темата за пределите на наказателната отговорност на президента.

В предаването “Следобед с BSTV” адв. Силвия Петкова поясни, че искането за тълкуване на Конституцията е неоснователно. Според нея разпоредбата на чл. 103, уреждаща отговорността на президента, е пределно ясна и за неюристи. Така, според ал. 1

Президентът и вицепрезидентът не носят отговорност за действията, извършени при изпълнение на своите функции с изключение на държавна измяна и нарушение на Конституцията.

Според адв. Петкова държавната измяна и нарушението на Конституцията не са еднозначни понятия. Те се отнасят като общо към специално, тъй като всяка държавна измяна ще бъде нарушение на Конституцията, но не всяко нарушение на Конституцията ще бъде държавна измяна. Последната може и да осъществява състава на някое от престъпленията против Републиката, уредени в Наказателния кодекс, но това не е задължително. От своя страна, адв. Петкова обърна внимание на факта, че отговорността на президента, която се осъществява по реда на Конституцията е различна от наказателната отговорност, която се реализира по реда на наказателното производство. Според нея, в конституционната процедура отговорността е политическа и нейното реализиране води единствено до прекратяване на правомощията на президента.

В предаването

адв. Петкова дава отговор и на въпросите възможно ли е президентът да носи отговорност за действия, извършени при изпълнение на неговите функции; може ли срещу него да се води разследване, докато е на поста си; какви са пределите на наказателната му отговорност за престъпления, извършени извън изпълнение на функциите му и какви следва да бъдат последиците от разпространението на информация, събрана чрез специални разузнавателни средства.

Вижте повече във видеото.

____________________________________________________________________________

Още интересни коментари на адв. Силвия Петкова можете да намерите в секцията “Медийни изяви“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *